Kultura     | 20.05.2019. 16:32 |

Završnica projekta 'Muzički dijalog za 10' - Muzika ujedinjuje ljude (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - U sarajevskoj Vijećnici danas je održan gala koncert završnice projekta "Muzički dijalog za 10" implementiranog uz podršku UN-ove platforme "Dijalog za budućnost", zajedničke inicijative UN-a i Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu je, kako je kazala prodekanesa za koncertne aktivnosti Belma Šarančić-Nahodović, tokom februara i marta ove godine implementirala projekt "Muzički dijalog za 10" koji je osmišljen radi podizanja svjesnosti i zastupljenosti klasične muzike u lokalnim zajednicama u kojima je nužna dublja uključenost i komunikacija umjetnika sa publikom.  

- Obišli smo devet muzičkih škola u devet bh. gradova (Doboj, Banja Luka, Brčko, Tuzla, Bijeljina, Travnik, Bugojno, Mostar, Trebinje) i u svakom od njih održali masterclassove od naših profesora i saradnika, javne tribine sa đacima, te devet cjelovečernjih koncerata sa besplatnim ulazom – kazala je Šarančić-Nahodović.

Prema njenim riječima, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, kao najstarija visokoobrazovna muzička institucija BiH, nosi breme odgovornosti da svoje djelovanje mora proširiti, ne samo na području Sarajeva gdje je sjedište, nego i na području cijele BiH. Samim tim, kako je dodala Šarančić-Nahodović, đaci kroz ovaj projket imaju priliku da se upoznaju sa svojim mogućnostima i budućim prilikama.

- Također, kroz projekt smo omogućili našim studentima i saradnicima nastupe u devet bh. gradova čime su stekli iznimno bitnu koncertnu praksu - navela je Šarančić-Nahodović dodajući da su radili sa 300 đaka muzičkih škola i da je te koncerte posjetilo više od 1.200 ljudi.

Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Geeta Narayan je kazala da platforma "Dijalog za budućnost" radi na povezivanju ljudi, a koordiniraju je agencije UNICEF, UNESCO i UNDP.

- Cjelokupna svrha podrške UN-a ovom projektu jeste to što mi želimo podržati inovativne incijative. Želimo podržati one inicijative koje će doprinijeti zbližavanju ljudi, u ovom slučaju zbližavanju mladih ljudi, muzičara, umjetnika i to iz svih dijelova BiH. Odabrali smo muziku zato što je muzika nešto što ujedinjuje različite zajednice, kulture i društva - kazala je  Narayan.

Na gala završnici projekta odabrani đaci, učesnici masterclassova su zajedno sa studentima i saradnicima Muzičke akademije održali koncert. Posebno za tu priliku, kompozitori Dino Rešidbegović i Hanan Hadžajlić su iskomponirali djelo "Transcultural etude", a na programu su bila i djela J. S. Bacha, W. A. Mozarta,  S. Rahmanjinova, J. Tiensuua...

Koncert je ujedno održan i povodom proslave 70 godina Univerziteta u Sarajevu i Dana osnivanja Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Pogledajte http://fena.ba/video/2978/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1_aEuPmjT3xO2zn_8q2cp3dhEvA-pJ01q?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Čavara nazočio Napretkovom svečanom uskrsnom koncertu u Sarajevu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana