Bosna i Hercegovina     | 20.05.2019. 14:34 |

Komemoracija Sabiri Hadžović podsjetila na njene kvalitete i naučne doprinose

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Principijelnost, marljivost, mudrost bile su samo neke od osobina profesorice Hadžović. Kada sam je pitala kako uspijeva iznaći rješenje, odgovorila mi je: "Rješenje se krije u mojem imenu, Sabira znači imati sabura. Rješenje je u mojem karakteru". Ponašala se uvijek u skladu s vjerskim načelima - kazala je profesorica na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu Adlija Čaušević na komemoraciji profesorici Sabiri Hadžović. 

Komemoracija profesorici Hadžović upriličena je na Farmaceutskom fakultetu UNSA, u organizaciji te visokoškolske institucije i Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, a prisustvovali su joj brojni prijatelji, članovi porodice, kolege i studenti.

Čaušević je podsjetila na karijeru profesorice Hadžović koju je počela početkom 50-ih godina u kompaniji "Bosnalijek" gdje je postavila temelje kontrole kvalitete lijekova, a nastavila je raditi na Farmaceutskom fakultetu kao vrsna asistentica i profesorica.

- Ono što nas je povezivalo, bez obzira što smo po karakteru bile različite, je bio zajednički ideal da trebamo dio svog ovozemaljskog života posvetiti dobrobiti ljudi te razvoju i afirmaciji struke kojom se bavimo – istakla je Čaušević.

Kao časni vjernik, kako je kazala Čaušević, ponašala se uvijek u duhu vjerskih načela koja su joj nalagala da se stalno preispituje kako troši svoj život, šta čini sa svojim znanjem, kako troši svoj imetak i svoje tijelo.

- Naučni doprinos profesorice Hadžović je respektabilan, ne samo po broju objavljenih naučnih i stručnih radova, nego i po vođenim naučno-istraživačkim projektima i datim praktičnim rješenjima za mnoga pitanja farmaceutske produkcije – naglasila je Čaušević.

Bila je mentorica za četiri doktoranta i više magistara farmaceutskih nauka, a pod njenim mentorstvom urađeni su mnogobrojni diplomski radovi.

Kroz svoj naučno istraživački i stručni rad prof. dr Sabira Hadžović je dala prijedloge za formuliranje oralnih preparata sa produženim djelovanjem koji se danas smatraju vrhunskim dostignućem u farmaciji, ali i potrebom da se pacijentima pruže lijekovi sa jednokratnom primjenom u toku 24 sata.

Profesorica Alisa Elezović je Hadžović okarakterisala kao jednu od osoba koja je bila stub bosanskohercegovačkog društva.

Naglasila je da nikada neće biti zaboravljena jer je u svakog studenta ugradila dio sebe, dodavši: "Stojimo na plećima divova, a ona je bila jedan takav div".

Hadžović je objavila 75 naučnih i stručnih radova, dvije knjige te izvela deset naučno-istraživačkih projekata.

Obnašala je funkciju guvernerke Kantona Sarajevo.

Preminula je 16. maja 2019. godine u Sarajevu u 80. godini.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Mostar: Komemoracija talijanskim novinarima 30. siječnja

Na Fakultetu političkih nauka upriličena komemoracija profesoru Esadu Zgodiću

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!