Bosna i Hercegovina     | 20.05.2019. 13:39 |

Suda BiH i TRIAL International ured u BiH potpisali Memorandum o razumijevanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Registrar Suda Bosne i Hercegovine, Emira Hodžić i voditeljica TRIAL International ureda u BiH Selma Korjenić danas su u Sudu BiH potpisale Memorandum o razumijevanju između Suda BiH i TRIAL International ureda u BiH.

Memorandumom je uspostavljena saradnja radi mjerenja indikatora uspjeha, odnosno prikupljanja povratnih informacija o tome kako žrtve/preživjeli, koji se kao svjedoci pojavljuju u predmetima ratnog seksualnog nasilja, doživljavaju sudski proces te u kojoj mjeri su zadovoljni pripremom za suđenja.

Odjeljenje za podršku svjedocima Suda BiH će voditi statističke podatke u odnosu na pitanja koja će biti jasno i nedvosmisleno postavljena svjedocima u obliku anketnih listića/upitnika.

Anketni listići se sastoje od pet pitanja vezanih za imovinskopravne zahtjeve u krivičnom postupku te pet pitanja vezanih za stigmatizaciju i stereotipe tokom suđenja.

Aktivnosti na realizaciji ciljeva ovog sporazuma će započeti odmah po potpisivanju Memoranduma, a obje strane potpisnice su se obavezale da će u ostvarivanju ciljeva saradnje raditi u dobroj volji i transparentno, vodeći računa o povjerljivosti podataka.

Sud BiH će se u skladu s Memorandumom starati da upitnici ne predstavljaju preveliko opterećenje za žrtve-svjedoke, a posebnu pažnju će posvetiti zaštiti njihovih ličnih podataka.

Sud BiH će TRIAL Internationalu blagovremeno pružiti sve relevantne informacije i staviti na raspolaganje relevantnu statistiku koja se tiče rezultata upitnika, a sve u cilju unapređenja saradnje Suda sa zajednicom i nevladinim sektorom te zaštite i pružanja pomoći žrtvama ratnog silovanja ili drugih oblika seksualnog nasilja u BiH u smislu unapređenja njihovog položaja i poštivanja njihovih ljudskih prava na domaćem i međunarodnom nivou, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

U Sudu BiH završeno ročište o produženju pritvora Debevcu i Mehmedagiću

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom