Regija     | 20.05.2019. 13:21 |

Šestorica iz afere Uljanik izlaze na slobodu, radnicima se dijele otkazi

FENA Cvita Kusić

PULA, 20. svibnja (FENA) - U ponedjeljak ujutro u pulskom Uljaniku počeli su se dijeliti otkazi za više od 1100 radnika Uljanik brodogradilišta, društva nad kojim je prije tjedan dana proglašen stečaj.

 Radnici su podijeljeni u grupe po 30 na sat radi lakšeg protoka i izbjegavanja gužve. Po riječima predsjednika Jadranskog sindikata Borisa Cerovca, radnici mogu izabrati idu li odmah na burzu ili će odraditi mjesec dana otkaznog roka.

 "Broj radnika koji će danas dobiti otkaz povećava se iz sata u sat. Osobno sam molio direktora društva i stečajnog upravitelja Lorisa Raka da pozovemo sve radnike i da se zapravo održi skup radnika. Nažalost, od toga se odustalo", rekao je Cerovac i dodao kako će radnici odraditi otkazni rok od 30 dana, kako će im se priznati radni staž, a hoće li biti plaćeni, nitko ne zna.

 Istovremeno, na Županijskom sudu u Rijeci u ponedjeljak je ukinut istražni zatvor za šestoricu od ukupno 14 osumnjičenih u aferi Uljanik, odnosno šestoricu, koji su u istražnom zatvoru zadržani zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

 Glasnogovornik suda Zoran Sršen je kazao kako su u istrazi ispitani svi svjedoci i više nema osnove za pritvor, pa je Županijski sud na osnovi prijedloga Županijskog državnog odvjetništva ukinuo rješenje o pritvoru.

 Bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, bivši direktori Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc početkom svibnja su, odlukom sutkinje istrage Ksenije Zorc, zadržani u dvomjesečnom istražnom zatvoru.

 Uz šestoricu, u aferi Uljanik je krajem ožujka osumnjičeno još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba i to za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, kojima je tim tvrtkama i državnom proračunu nanesena šteta od 1,2 milijarde kuna. Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017., prenosi Hina. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo