Svijet     | 20.05.2019. 10:13 |

Austrija se priprema za prijevremene izbore nakon skandala na Ibizi

FENA Internet

BEČ, 20. maja (FENA) - Austrija se priprema za nove, prijevremene izbore u septembru zbog skandala koji se dogodio na Ibizi  a u koji je upletena koaliciona konzervatiovno-nacionalistička vlada.

Kancelar  Austrije, Sebastian Kurz, saopštio je u subotu da će njegova Austrijska narodna stranka (ÖVP) okončati svoju vladajuću koaliciju sa krajnje desničkom Slobodarskom strankom Austrije (FPÖ) nakon što se pojavio video snimljen  na Ibizi, u kojem je njegov zamjenik, Heinz-Christian Strache, prikazan kako nudi pomoć u dobivanju unosnih ugovora  u zamjenu za političku podršku njegovoj kampanji.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen izjavio je u nedjelju da su stranke u zemlji trebale "obnoviti povjerenje" sa biračima i predložio je održavanje izbora početkom septembra.

Ni austrijski kancelar ni njegov predsjednik nisu jasno stavili do znanja kako će se u međuvremenu upravljati zemljom. Opozicione stranke tvrde da bi temeljna istraga o skandalu mogla biti zajamčena samo ako bi Slobodarska stranka odmah napustila svoju dužnost, što podrazumijeva i pozicije u ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane, navodi Guardian.

U petak popodne, njemački listovi "Der Spiegel" i "Süddeutsche Zeitung" objavile su na svojim web stranicama video koji prikazuje Strachea, lidera FPÖ-a, i njegovog stranačkog kolegu, šefa zastupničkog kluba u austrijskom parlamentu, Johanna Gudenusa, kako razgovaraju sa ženom koja je nećakinja ruskog oligarha, o mogućim investiranjima u Austriju.

Tokom šestosatnog sastanka u luksuznom odmaralištu na Ibizi, žena je rekla kako je zainteresovana za preuzimanjem kontrole nad tabloidom  Kronen Zeitung, na što je Strache rekao kako će promijena rukovodstva tog tabloida  pomoći Slobodarskoj stranci u izbornoj kampanji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Troje poginulih u lavini u austrijskim alpama

Nehammer: Zapad mora tražiti načine mirne koegzistencije s Rusijom

Zbog homofobnih poruka izbačeni iz nogometne reprezentacije Austrije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'