Bosna i Hercegovina     | 18.05.2019. 13:12 |

Crnadak: Radmanović i Špirić da se založe za izbor bh.delegacije u Vijeće Evrope

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 18.maja (FENA) -Ministar vajskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak pozvao je državni parlament da postigne dogovor i utvrdi sastav bh.delegacije, nakon što je Komitet ministara Vijeća Evrope donio odluku kojom se otvara mogućnost da delegacija BiH ipak učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Odluka o bh.delegacii, kako je dodao, nema veze s formiranjem novog Vijeća ministara i isključiva je nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.

-Ne mogu ništa drugo uraditi nego pozvati samo još jednom rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH i političke stranke čiji su članovi u rukovodstvu, da ova postizborna dnevno-politička prepucavanja odu na pauzu barem jedan dan i da se postigne dogovor, da dobijemo delegaciju i da učestvujemo na zasjedanju idućeg mjeseca - kazao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Posebno je pozvao srpske predstavnike u rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH Nebojšu Radmanovića i Nikolu Šprića da se, kako kaže, založe za izbor bh.delegacije, koja bi učestvovala na junskom zasjedanju, koje je posebno važno jer se na njemu, poslije deset godina bira novi generalni sekretar Vijeće Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava, a obilježit će se 70 godina postojanja Vijeća Evrope.

Komitet ministara Vijeća Evrope donio je odluku kojom se otvara mogućnost da delegacija BiH ipak učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope ove godine.

Crnadak je ponovio da je važno da se iskoriti ta šansa i, kako je dodao, BiH "popravi svoj veliki propust, a ne da se dodatno izblamira".

On smatra da je u redu mogućnost da BiH s NATO-om ima saradnju u okviru Individualnog partnerskog akcionog plana, koji bi bio dorađen, ali da je za to potreban konsenzus članova Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'