Svijet     | 18.05.2019. 10:27 |

U nagodbi s Rusijom "Greenpeaceu" 2,7 miliona eura

FENA Internet

DEN HAAG, 18. maja (FENA) - 'Greenpeace' će od Rusije dobiti 2,7 miliona eura u sklopu nagodbe između Nizozemske i Rusije, objavila je ta organizacija za zaštitu okoliša.

Nagodbom bi se trebao okončati višegodišnji pravni spor nakon što su ruske vlasti zaplijenile "Arctic Sunrise", Greenpeacov brod, koji je plovio pod holandskom zastavom, i uhapsile trideset članova posade.

Ruski agenti zauzeli su "Arctic Sunrise" u međunarodnim vodama nakon protesta protiv naftne platforme.

Uhapšeni su mjesece proveli u ruskim zatvorima i pušteni su neposredno uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

Holandsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je postignuta "potpuna i konačna nagodba", čiji su detalji povjerljivi.


Međunarodni arbitražni sud je u julu 2017. godine naložio Rusiji da Holandiji plati više od pet miliona eura odštete zbog incidenta iz 2013. godine.

No, Rusija nije priznala odluku suda.

Rusija je tada odbila učešće u arbitražnom sporu, navodeći da je djelovala u okviru svojih suverenih prava da zaplijeni brod u području međunarodnih voda, gdje Rusija uživa specijalna ekonomska prava.

Iz organizacije Greenpeace saopćeno je tada da odluka suda "odlično potvrđuje pravo na mirne proteste na moru", prenosi Al jazeera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'