Ekonomija     | 17.05.2019. 15:54 |

BBI banka se priključila novoj ICD-ovoj Globalnoj platformi za privatni sektor

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Bosna Bank International (BBI) i Islamska korporacija za razvoj privatnog sektora (Islamic Corporation for the Development of the Private Sector - ICD) potpisali su u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, Memorandum o razumijevanju kojim se BBI banka priključila novoj globalnoj platformi za privatni sektor.

Ta incijativa pokrenuta je na 44. godišnjem sastanku Upravnog odobra Islamske razvojne banke (IsDB), održanom prošlog mjeseca u Marakešu u Maroku.

Svečanost je održana u sjedištu ICD-a u Džedi, a Memorandum su potpisali predsjednik Uprave ICD-a Ayman Sejiny i predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić. Dokumentom je predviđena saradnja dviju institucija na unapređenju poslovnih mogućnosti i razmjeni tržišnih informacija, te uspostavljanje temelja za finansijske transakcije unutar zemalja članica ove platforme, kao i prema trećim zemljama.

- ICD preuzima vodeću ulogu u pokretanju ove platforme kako bi demonstrirao produktivnu primjenu FinTech-a u savremenom globalnom poslovanju kako bi se smanjili troškovi finansijskih transakcija za banke članice, leasing kompanije i mikrofinansijske institucije, kao i da unaprijedi savjetodavne usluge koje ICD nudi svojim partnerima širom svoje razvojne mreže - izjavio je nakon potpisivanja Sejiny.

Bukvić je pozdravio incijativu naglasivši da je sretan da je BBI banka među prvima potpisala Memorandum o razumijevanju sa ICD-om.

- Ova platforma otvorit će nove prilike za Bosnu i Hercegovinu, BBI banku i druge partnere i olakšati prekogranične investicije. Saradnja sa ICD-om otvorit će i nove dimenzije za saradnju na već postojećim platformama Sarajevo Business Foruma i sajma Sarajevo Halal Fair, međunarodnih događaja koje Bosna Bank International organizira svake godine kako bi povezala domaće i regionalne privrednike sa svjetskim investitorima i novim tržištima - dodao je Bukvić.

ICD je multilateralna organizacija i članica grupacije Islamske razvojne banke (IsDB) koja je većinski dioničar BBI d.d. Sarajevo. Mandat ICD-a je podrška privrednom razvoju i unapređenje privatnog sektora u državama članicama kroz obezbjeđenje finansijskih sredstava i ulaganja u skladu s islamskim principima. ICD također djeluje i kao stručni konsultant vladama i privatnim organizacijama kako bi ih potaknuo u osnivanju, širenju i modernizaciji privatnih preduzeća, saopćeno je iz BBI banke.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Potpisan Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije oznake Najljepša sela BiH

Agencija za prevenciju korupcije i Ured za reviziju institucija BiH potpisali memorandum o saradnji

BBI Platinum paket – istinska vrijednost koju nosite sa sobom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana