Kultura     | 17.05.2019. 15:28 |

U Historijskom muzeju BiH izložba 'Novecento/900'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Izložba "Novecento/900" talijanskog umjetnika Maxa Papeschia i bh. umjetnika Maka Hubjera bit će otvorena sutra u galeriji Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Autori kritiziraju neslavnu prošlost ratova i sukoba koji su obilježili 20. vijek, te kroz propitivanje sadašnjosti obojenom tenzijama i društvenim podjelama stvaraju novu sliku budućnosti.

- Meni je zanimljivo raditi iz perspektive nekoga ko se time bavi lokalno i u kontekstu vremena u kojem postojim - kazao je Hubijar na konferenciji za medije koja je danas upriličena povodom otvaranja izložbe.

Pojasnio je da je simbioza radova koja se desila između Maxa i Maka dovela do toga da jedni radovi dešifriraju druge, poklapaju se i nadopunjuju.

Max će sutra u Historijskom muzeju izložiti 20 radova iz serije "From Hiroshima with Love", a Mak će 18 svojih radova iz protekle dvije serije koje je radio.

Izrazivši zadovoljstvo što je došao u Sarajevo, Papeschi je pojasnio da kao likovni umjetnik njegov pristup art-worldu bio je neposredan uspjeh među kritičarima i javnošću.

Kaže da iako je njegov rad politički-neispravan, pokazuje globalizirano i konzumerističko društvo i na realističan ironičan način otkriva užas ovog životnog stila.

Izlagao je u mnogim galerijama diljem svijeta, stoga ne krije impresije i zadovoljstvo što će sutra sa svojim kolegom Makom izlagati u Historijskom muzeju BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mak Hubjer umjetnik koji 'zastavama' promišlja svakodnevnicu

Poziv mladima za učeće na radionicama o umjetnosti i kulturi sjećanja

Izložba'Stvari nisu toliko lične koliko se osjećaju'Aleksandre Kokotović (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo