Bosna i Hercegovina     | 17.05.2019. 15:09 |

Velić: Ustavni sud odbacio apelaciju oko izbora predsjedavajuće SKupštine BPK-a

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 17.maja (FENA) -  Ustavni sud Federacije BiH odbacio je apelaciju kojom se osporavao izbor predsjedavajuće Skupštine BPK Edite Velić (DF) iz reda bošnjačkog naroda i zamjenika predsjedavajuće Edima Fejzića (Goraždanska priča) iz reda hrvatskog naroda - potvrdila je na današnjoj pres konferenciji predsjedavajuća Velić.

Podsjetila je da je apelaciju nakon nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine BPK na kojoj je izvršen izbor, na zahtjev grupe poslanika podnio bivši premijer BPK Emir Oković.

"Zahtjev je upućen od dijela poslanika SDA, poslanika Liberalne stranke, SBiH i dva samostalna poslanika. Odgovor je stigao i ovo pitanje se više ne može problematizirati", kazala je Velić. 

Dodala je da je stigao i odgovor Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda, koji se odnosi na mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa koji su pokrenuli poslanici iz reda srpskog naroda, u namjeri da ospore potvrđivanje nove kantonalne vlade

 “U dopisu koji smo dobili navodi se da Ustavni sud trenutno ne može razmatrati ovo pitanje jer Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ne radi u punom sastavu. Za prihvatljivost zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa nužan je minimalni kvorum od pet sudija članova vijeća, tako da primljeni zahtjev ne može biti rješavan dok se ne steknu uvjeti za zasjedanje vijeća u minimalnom sastavu od pet članova. Kako je obrazloženo, jedan od sudija je već duže vrijeme na bolovanju te će zahtjev biti uvršten u dnevni red po sticanju ustavom propisanih uvjeta za odlučivanje” - pojasnila je Velić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Srbija: Oporba tvrdi da SNS nema većinu u Skupštini, Beograd na rubu novih izbora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom