Svijet     | 17.05.2019. 14:53 |

Trump se nada da SAD nije na putu rata sa Iranom

FENA Internet

WASHINGTON, 17. maja  (FENA) - Predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak kako se nada da SAD nije na putu ka ratu s Iranom u vrijeme bojazni da dva najveća 'jastreba' među njegovim savjetnicima naginju sukobu s Islamskom Republikom.

Upitan da li SAD ide u rat s Iranom, Trump je odgovorio: "Nadam se da ne", dan nakon što je ponovio želju za dijalogom, tvitujući: "Siguran sam da će Iran uskoro htjeti razgovarati".

Ton je u suprotnosti s nizom poteza SAD-a i Irana koji su u posljednjih nekoliko dana oštro eskalirali napetosti na Bliskom istoku, prenosi AP.

Tokom protekle godine, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i državni sekretar Mike Pompeo bili su bili zastupnici u javnosti kampanje "maksimalnog pritiska" predsjedničke administracije na Teheran.

Zamjenik šefa iranske elitne Revolucionarne garde Muhamed Saleh Jokar izjavio je da bi iranske rakete kratkog dometa mogle dosegnuti američke ratne brodove u Zaljevu, te da  Sjedinjene Države ne mogu sebi priuštiti novi rat, izvijestila je u petak poluzvanična novinska agencija Fars.


 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo