Ekonomija     | 18.05.2019. 09:12 |

Vujanović: Mobilna aplikacija će otkriti gdje je najjeftinije gorivo (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović najavio je u razgovoru za Fenu da će Ministarstvo u korist građana na tržištu prometa naftnih derivata uskoro ponuditi mobilnu aplikaciju o cijenama goriva na svim benzinskim pumpama.

- Moći će se koristiti na svim mobilnim aparatima, te će se korisnici u bilo koje doba dana moći informisati o najpovoljnijim cijenama goriva. Dakle, bit će prikazane cijene od najnižih do najviših - rekao Vujanović.

Pojašnjava da će svaki vozač putem aplikacije odnosno navigacijskog sistema biti upoznat gdje da natoči gorivo po najpovoljnijim uvjetima odnosno pratiti kretanje cijena na benzinskim pumpama i usporedili ih.

- Uvjeren sam da će ova aplikacija pospiješiti i kvalitet turističke ponude, jer će uticati na to da turisti lakše planiraju svoje maršute na području Federacije BiH - istakao je Vujanović.

Govoreći o maloprodajnim cijenama naftnih derivata kaže da se raspon kretao od 20 do 30 feninga.

- Ako gledamo prosjek da je jedan rezervoar u automobilu oko 50 litara dolazimo do ušteda od 10 do 15 KM.  Građani će tako zadržati kupovne navike u pogledu racionalizacije jer će tačno znati lokaciju benzinske pumpe s najjeftinijim cijenama. Mislim da je svakom građaninu u današnjem vremenu stalo da uštedi 10 KM  - naglasio je Vujanović.

Uz dodatno povećanje prava i zaštite potrošača te pružanje nove usluge vozačima Federalno ministarstvo trgovine želi potaknuti i tržišno natjecanje među trgovcima motornim gorivima.

- Aplikacija, koja bi ove godine trebala biti u opticaju, predstavljat će „tržišnu utakmicu“ među ponuđivačima naftnih derivata. Oni će cijenu moći najaviti kada god požele.  Distributeri nafte i naftnih derivata konstantno prate kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu i koriguju cijene čim dođe do promjena cijena ovog energenta - dodao je Vujanović.  

Za trgovce aplikacija će značiti da će oni koji budu imali cijene znatno više od drugih, riskirati gubitak tržišta i obratno, oni s povoljnim cijenama mogu očekivati veći tržišni uspjeh.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2966

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/18HlwB1blyziDoxAOM-OU6Cnen4SQ0bVt?usp=sharing

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

MO-Redar: Aplikacija za aktivno sudjelovanje građana u očuvanju kvalitete života u Gradu Mostaru

FEA - Od danas dostupna unaprijeđena verzija aplikacije 'Čuvajmo Šume' za šest kantona u FBiH

Prvi u BiH – m:tel omogućio plaćanje parkinga u Srbiji putem m:go aplikacije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo