Kultura     | 17.05.2019. 12:39 |

Poziv za novo izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma 'Ko je vidio video?!'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Udruženje Pravo Ljudski iz Sarajeva, uz podršku Nacionalne fondacije za demokratiju (NED) iz Washigtona i lokalnih partnerskih organizacija, objavilo je poziv za sedmo izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma "Ko je vidio video?!".

Kako se navodi u saopćenju Udruženja, u potrazi su za devet mladih autora koji će proći kroz inovativni obrazovni program i dobiti direktno iskustvo stvaranja kratkog kreativnog dokumentarnog filma, pod mentorstvom filmskih autora sa dugogodišnjim iskustvom.

- "Ko je vidio video?!" je raznolik i neformalan obrazovni program za razvoj i produkciju dokumentarnog filma, sačinjen od nekoliko segmenata koji uključuju kreativno promišljanje i pristup stvaranju, istraživanju i razvoju dokumentarnog filma, režiju, kameru i zvuk, montažu i postprodukciju - saopćeno je.

Jedan od ciljeva ove filmske škole je okupiti mlade autore iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine kako bi istražili nove dokumentarne oblike.

U centru pažnje stoji refleksivno, kolaborativno filmsko stvaralaštvo, a traže se mlade osobe sa stavom i strašću prema dokumentarnim pričama i idejama iz sredina i konteksta koji imaju ograničen pristup neformalnom filmskom obrazovanju.

Kriteriji za prijavu su starosna dob između 17 i 23 godine, prebivalište u BiH, poznavanje engleskog jezika. Škola je otvorena za svakoga, međutim posebno se traže učesnici koje imaju već nekog iskustva u kreativnom procesu.

Škola će trajati od 24. do 31. maja, a učešće podrazumijeva obavezno prisustvo na svim radionicama i predavanjima.

Planirano je da filmski radovi budu predstavljeni tokom 14. Pravo Ljudski Film Festivala, koji se održava u novembru.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvoren poziv za Školu kreativnog dokumentarnog filma 'Ko je vidio video?!'

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije