Bosna i Hercegovina     | 17.05.2019. 11:07 |

Potpisani novi ugovori o dodjeli budžetskih grantova Općine Centar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je protokole sa predstavnicima sedam karitativnih, sportskih i drugih udruženja kojima su izdvojena finansijska sredstva u iznosu od 58.000 KM.

- Od prošle godine prihvatili smo novi sistem dodjele sredstava nevladinim organizacijama po ReLOaD metodi kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Kriteriji odabira projekata i odobravanje sredstava su pooštreni, ali su iznosi veći. Od ukupnog iznosa odobrenih sredstava Općina Centar finansira 30 posto, a Evropska unija 70 posto. Pored ovog projekta Općina Centar je objavila javni poziv za dodjelu sredstava za nevladine organizacije, koje finansiramo vlastitim sredstvima - rekao je Ajnadžić.

Od humanitarnih organizacija ovom prilikom su potpisani protokoli sa predstavnicima Humanitarno pastoralne organizacije "Caritas", te Udruge Humanitarno karitativna organizacija Franjevačke provincije Bosne Srebrene "Kruh svetog Ante" kojima je odobreno po 4.000 KM za pomoć u radu njihovih javnih kuhinja. Za Udruženje "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa" odobreno je 3.000 KM za putovanja u Den Haag u Holandiji na suđenja za ratne zločine, dok je Fondaciji "Za istinu, pravdu i dostojanstvo" odobreno 40.000 KM za pravnu i drugu vrstu pomoći pripadnicima Armije RBiH sa područja općine Centar.

Načelnik Ajnadžić je također ovom prilikom potpisao i uručio zaključke o dodjeli finansijskih sredstava za tri organizacije. Radi se o Savezu paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH (3.000 KM), Udruženju zanatlija "Stari zanati Kantona Sarajevo" (1.000 KM), te je odobreno 3.000 KM Košarkaškom klubu "Željezničar".

U prvom krugu finansijske podrške za karitativne i zdravstvene ustanove, te druge nevladine organizacije, odnosno za podršku u radu i realizaciji projekata za 13 organizacija iz općinskog budžeta odobreno je 185.500 KM, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada RH izdvaja sredstva za SUM, HNK u Mostaru, KŠC u Travniku i obnovu Gimnazije u Širokom Brijegu

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Bruxelles: Hrvatskoj isplaćeno 585,1 milijuna eura pretfinanciranja za RepowerEU

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom