Ekonomija     | 17.05.2019. 11:25 |

Sastanak Mediteranskog savjetodavnog odbora PlasticsEurope

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine bila je jučer domaćin prvog ovogodišnjeg sastanaka Mediteranskog savjetodavnog odbora PlasticsEurope - The Mediterranean Advisory Board (MBA).

Sastanku su prisustvovali članovi tog odbora iz: Italije, Turske, Albanije, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Bosne i Hercegovine.

Kao domaćin potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, koji je ujedno član Odbora, održao je prezentaciju o mogućnostima investiranja u BiH, njenim potencijalima te onoga po čemu je BiH prepoznatljiva na svjetskom tržištu.

Poseban akcenat odnosio se na rad i aktivnosti PKFBiH, mogućnosti angažovanja eksperata kroz komorski rad, te onoga što Komora može pružiti privrednim subjektima.

Tema sastanka odnosila se na: Strategiju za plastične mase EU, zakonsku regulativu i novu direktivu recikliranja i upotrebe plastičnog otpada usvojene od Evropske komisije.

Također, razgovaralo je i o uticaju plastičnog otpada na okolinu, te mogućnosti pristupa fondovima kako bi se rješavanju ovog problema pristupilo globalno.

Predsjednica Udruženje operatera sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom u Federaciji BiH BiH Amela Hrbat održala je prezentaciju pod nazivom: Iskustva sistema upravljanja otpadom u BiH.

Kroz prezentacijski sadržaj prikazan je napredak koji je postignut u proteklim godinama od kada je uspostavljen sistem upravljanja otpadom.

Glavni cilj osnivanja tog udruženja je unapređenje i razvoj sistema reciklaže te iskorištavanja posebnih kategorija otpada u FBiH.

Kako je istaknuto znanje, višegodišnje iskustvo i značajna infrastruktura članica Udruženja, koji su uspostavljeni po principu primjera dobre prakse iz EU, mogu se iskoristiti za daljnje unapređenje sistema reciklaže i iskorištenja ambalažnog, te elektroničkog otpada u BiH, saopćeno je iz PKFBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Privredne komore zatražile izuzimanje rudnika i termoelektrana iz obaveze plaćanja putarina

Osnivačka skupštinu Udruženja komunalne privrede i zaštite životne sredine FBiH sutra u Sarajevu

PKFBiH - U Belgiji međunarodna radionica o Fiber optičkim tehnologijama - FOAN2023.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo