Svijet     | 17.05.2019. 09:02 |

Trump objavio plan za reformu imigracije

FENA Internet

WASHINGTON, 17. maja (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump objavio je u četvrtak plan za reformu nacionalnog imigracijskog sistema, koji ima za cilj davanje prednosti  visokoobrazovanim imigrantima  te ograničavanje migracije zasnovane na porodici.

Govoreći u Bijeloj kući, Trump je kazao kako njegov plan ima za cilj stvoriti "pošten, moderan i zakonit sistem imigracije za Sjedinjene Države".

"Najveća promjena koju napravimo je povećanje udjela visoko kvalificirane imigracije s 12 posto na 57 posto, a željeli bismo čak i vidjeti možemo li ići više. To će nas dovesti u red s drugim zemljama i učiniti nas globalno konkurentnima" kazao je Trump, prenosi Xinhua.

"Mi želimo stvoriti otvorena vrata  za našu zemlju. Ali veliki dio tih imigranata mora doći kroz zasluge i vještine", rekao je američki predsjednik, ukazujući kako će se imigranti, prema planu, također morati učiti engleski jezik i položiti ispit prije upisa u državljanstvo.

Prijedlog Bijele kuće bi pooštrio migracije temeljene na porodici.

Trenutno, oko dvije trećine od 1,1 miliona ljudi kojima je dopušteno migrirati u SAD svake godine dobivaju zelene karte kojima se odobrava boravak zbog porodičnih veza.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu