Kultura     | 16.05.2019. 20:43 |

U Sarajevu otvoreni Dani evropskog filma u BiH

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Tradicionalni festival Dani evropskog filma u BiH otvoren je večeras u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Festival organizuje Mreža državnih instituta za kulturu zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUNIC) pod predsjedavanjem Goethe instituta, i Info centar Evropske unije u BiH.

Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno izjavio je na otvaranju da je ta manifestacija postala tradicija u okviru Evropske sedmice, kojom se slavi evropska kultura u danima oko 9. maja - Dana Evrope.

- Također, cilj nam je pokazati bogatstvo kulture unutar članica Evropske unije, kao i to da kulturno pripadamo zajedno jer je Bosna i Hercegovina u Evropi podjednako kao i članice EU - rekao je Sinno.

Dodao je da je za Delegaciju EU u BiH angažman u kulturi podjednako važan kao i angažman na polju vladavine prava i u politici.

Direktor Goethe instituta Martin Schumaher naveo je da impresivan poduhvat prikupiti filmove iz 10 zemalja članica EU, a koji uspiju prikazati jedinstvo u raznolikosti. 

Dani evropskog filma traju do 26. maja, sve projekcije počinju u 20.00 sati uz slobodan ulaz, a filmovi su titlovani na B/H/S i engleski jezik.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Otvoren Posjetiteljski centar Gračine, prvi 'in situ' muzej u Hercegovini (VIDEO)

NAFF postao punoljetan: Otvoreno 18. izdanje u Neumu

U subotu svečano otvorenje Tuckovića džamije u Rabranima kod Neuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'