Kultura     | 19.05.2019. 12:18 |

Renomirani ansambli iz cijelog svijeta na horskom šampionatu u Tuzli

FENA Minja Lepušina

TUZLA, 19. maja (FENA) - Početak juna i ove će godine u Tuzli biti u znaku horske muzike i nastupa renomiranih horskih ansambala iz cijelog svijeta. Riječ je o horskom šampionatu "Lege Artis" koji je svrstao grad Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu na mapu najznačajnijih manifestacija tog tipa.

Dokaz tome je i podatak da će u takmičarskom dijelu šampionata, od 7. do 9. juna, nastupiti 22 ansambla iz nekoliko evropskih zemalja, ali i jedan iz daleke Kolumbije.

O finalnim pripremama i značaju ovakve manifestacije za grad i državu govorio je direktor šampionata, dirigent i umjetnički rukovodioc hora "Lege Artis" Jasmin Hasić, ocijenivši da je riječ o velikom i zahtjevnom poslu imajući u vidu činjenicu da je svake godine sve veći broj zainteresovanih ansambala i umjetnika koji žele da se okušaju na šampionatu, pred izuzetno kvalifikovanim stručnim žirijem.

- S obzirom na to da je "porodica" "Lege Artis" jako velika i da su svi članovi istinski zaljubljenici u višeglasno pjevanje i uopšte umjetnost, većina aktivnosti na pripremi za realizaciju ove manifestacije se privode kraju i već početkom juna očekujemo prve goste u našem gradu. Ove godine, kao i prethodih, pored takmičarskih koncerata u okviru četiri kategorije (dječiji horovi, vokalni ansambli, muški-ženski horovi, mješoviti horovi) publika će imati priliku da čuje horske ansamble i na OpenAir nastupima u gradu, ali i na koncertu duhovne muzike - istaknuo je on.

Hasić smatra da je za visok rejting ove manifestacije presudan iskren i predan rad članova "Lege Artisa", organizacionog odbora šmpionata, ali i odabir kvalitetnog stručnog žirija koji svake godine čine vrhunski dirigenti-profesori na renomiranim muzičkim akademijama u regionu i Evropi.

- Jedna od jako bitnih karika u razvoju ovakve manifestacije je upravo stručnost ljudi koji ocjenjuju programe horskih ansambala. To je jako osjetljivo područje u organizaciji festivala isključivo takmičarskog karaktera, gdje horski ansambli svoje programe pripremaju čitavu jednu sezonu kako bi ih izveli pred publikom i žirijem. Zaista žiri mora biti sposoban da svaki ansambl-dirigenta vrednuje na iskren, profesionalan i pravedan način, te da po završetku šampionata horski ansambli i dirigenti na osnovu ocjene stručnog žirija počnu raditi na poboljšanjima u radu sa svojim ansamblima - istaknuo je on.

Podvukao je i značaj renomiranog stručnog žirija, ustvrdivši da ove godine, pored stalnih članova dolaze i novi - doktor umjetnosti iz oblasti dirigiranja, profesor David Means iz SAD-a te redovni profesor na katedri za dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Mastrihtu u Holandiji Ludo Claesen. Kao i prethodnih godina, tu je redovna profesorica na odsjeku za dirigovanje Muzičke akademije u Zagrebu Jasenka Ostojić, profesor emeritus na odsjeku za dirgovanje sa Muzičke akademije u Sarajevu Rešad Arnautović te šef hora Beogradske opere maestro Đorđe Stanković.

Umjetnički odbor šampionata selektovao je vokalne i horske ansamble koji su zadovoljili kriterije propisane propozicijama i pravilima takmičenja i na spisku su se našla 22 horska ansambla iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Bosne i Hercegovine, ali i daleke Kolumbije odakle dolazi Univerzitetski horski ansambl.

Horski ansambli, naglasio je on, prijavili su ozbiljne programe, dok je primjetan pad u radu sa horskim ansamblima u BiH, imajući u vidu činjenicu da su jedino dva ansambla i to Srednje muzičke škole u Zenici i Srednje muzičke škole "Vlado Milošević" Banja Luka pripremili ozbiljan horski repertoar za takmičenje.

- To je jedan od problema na kojem trebamo aktivno raditi svi uključeni u rad sa horskim ansamblima, počevši od osnovnih do srednjih škola i muzičkih akademija, ali uz obaveznu podršku nadležnih ministarstava i državnih institucija kako bi horska umjetnost ponovo zaživjela u pravom svjetlu kako dolikuje pravilima muzičke - dirigentske struke - mišljenja je Hasić.

Dodaje da se Horski šampionat "Lege Artis" organizira u partnerstvu sa Bosanskim kulturnim centrom TK i GUD "Lege Artis" Tuzla. Također, redovna je podrška Gradske uprave Tuzla i gradonačelnika Jasmina Imamovića te je ove godine generalni pokrovitelj manifestacije Grad Tuzla.

Husić izdvaja da izuzetnu čast predstavlja činjenica da će ove godine šampionat podržati i Ured člana Predsjedništva Bosne i Hercegovina Željka Komšića.

- Vrhunski horski ansambli, umjetnici i programi koji će se izvoditi u BKC-u TK i na ostalim lokacijama u gradu, velik su razlog da pozovem publiku ne samo iz Tuzle, nego i šire regije da budu naši gosti tokom festivala i uživaju u takmičarskim koncertima, natpjevavnjima, open air nastupima, koncertu duhovne muzike, a sve to potpuno besplatno - naveo je on.

Pozvao je i "malu raju" iz tuzlanskih obdaništa i osnovnih škola da sa svojim nastavnicima posjete tradicionalni koncert "U susret horskom šampionatu" koji se svake godine održava prvog dana manifestacije, ovaj put 7. juna u BKC-u TK.

Svečano otvaranje Međunarodnog horskog šampionata predviđeno je za isti dan koncertom Mješovitog hora "Lege Artis" sa gostima te natpjevavanjem najboljih dječijih horova tog takmičarskog dana.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Koncert Dječijeg hora Lege Artis u Galeriji portreta

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo