Ekonomija     | 16.05.2019. 19:53 |

U promet pušten 'Most Lejle Mujić' u Jelahu kod Tešnja

FENA Vehid Begunić

TEŠANJ, 15. maja (FENA) – Prigodnom svečanošću u tešanjskon naselju Jelah, u promet je pušten novi, 69 metara dug te 60 tona nosivosti most na rijeci Usori, koji nosi ime “Most Lejle Mujić”, po petogodišnjoj djevojčici koja je u proteklom ratu stradala kao najmlađa civilna žrtva.

Njena majka je otkrila ploču s nazivom tog mosta. 

Most se nalazi na regionalnom putu R474 Prnjavor - Novi Šeher, a čine ga dvije saobraćajne trake širine od po tri metra i dvije pješačke staze širine po 1,7 metara, što zadovoljava kriterije i standarde Evropske unije.

Most je izgrađen zajedničkim sredstvima Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Općine Tešanj, a izgradnja je koštala oko 1,8 miliona KM.

. Sretan sam da smo završili gradnju novog mosta, koji je važan za dugoročan razvoj općine i regije. Na ovoj je lokaciji postojao most iz 1949. godine, koji je bio već dotrajao i nije bio siguran za saobraćaj - napomenuo je načelnik Općine Suad Huskić, koji je dodao kako mostovi, osim što spajaju obale rijeka, oduvijek imaju zadaću da spajaju i ljude.

- Nadam se da smo budućim generacijama osigurali bolje uslove za život. Općina Tešanj sudjelovala je u finansiranju gradnje mosta i zaobilaznice sredstvima od 300.000 KM, dok je najveći dio sredstava obezbijedila Vlada ZDK, putem Ministarstva prometa i komunikacija te Direkcije za ceste ZDK -  istakao je načelnik Huskić, koji se zbog toga zahvalio Vladi ZDK.

Premijer ZDK Mirza Ganić istakao je važnost tog projekta za regionalno povezivanje te ukazao na dobru i partnersku saradnju Vlade ZDK i Općine Tešanj.

- Ta se saradnja mogla prepoznati i u ovom projektu. Vlada će nastaviti podržavati projekte od interesa lokalnih zajednica - poručio je Ganić.

Radovi na izgradnji mosta počeli su u septembru 2018. godine, a izvođač radova bila je firma “Hering” d.d. iz Širokog Brijega.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Pivić na čelu tima za implementaciji projekta izgradnje nove Kantonalne bolnice Zenica

Vlada ZDK zadovoljna stanjem sigurnosti i najavljuje podršku policiji

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana