Bosna i Hercegovina     | 16.05.2019. 14:34 |

Na zahtjev FUCZ za pomoć u potrazi, RUCZRS odmah obavijestila nadležne službe

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) uputila je Republičkoj upravi civilne zaštite RS (RUCZRS) zahtjev za pomoć u potrazi za dvije nestale osobe u rijeci Bosni - dječakom od šest godina, koji je pao u nabujali potok u utorak poslijepodne u Begovom Hanu kod Žepča i Almirom Gluhićem iz Zavidovića, čije su odjeća i lične stvari pronađeni na lijevoj obali Bosne u mjestu Porobići.

- Kako bi se provele sve aktivnosti koje mogu unaprijediti potragu i kako bi nestale osobe što prije bile pronađene, FUCZ je zatražila od RUCZ RS da obavijeste sve pravne subjekte, udruženja građana i sportska društva čije su aktivnosti vezane uz rijeku Bosnu, kao i stanovništvo na tom području, nizvodno od Doboja do ušća, da obrate povećanu pažnju te, ukoliko primijete bilo kakav trag koji bi mogao ukazivati na pojavu utopljenika, da odmah informaciju dostave nadležnim organima i obavijeste FUCZ – rečeno je Feni u FUCZ. 

Navode kako je RUCZRS odmah odgovorila na zahtjev za pomoć i obavijestila sve nadležne službe koje su preduzele određene aktivnosti.

Iz FUCZ podsjećaju da je u toku treći dan potrage za šestogodišnjim dječakom koji je pao u nabujali potok, u utorak poslijepodne, u Begovom Hanu kod Žepča.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Gorske službe spašavanja Žepče, mještani i članovi porodice nestalog dječaka nastavili su jutros pretraživanje rijeke Bosne i njenog korita.

- Kako je vodostaj Mračajske rijeke i Bosne opao ponovo je izvršena pretraga od mjesta na kome je dječak nestao do ušća u rijeku Bosnu. Uz pomoć teških mašina pretražena su mjesta na kojima su bili nanosi koje je nanijela bujica. Potraga kojoj se sa čamcem i posadom pridružio i klub spasilaca "Snik Atom" iz Zavidovića i danas će se vršiti na vodi i kopnenim dijelom pretragom korita i priobalnog dijela duž rijeke Bosne te pretragom čamcima sa vode – navode iz FUCZ.

Dodaju da su sinoć pregledali i analizirali snimke koje su iz zraka u toku jučerašnje potrage snimile bespilotne letjelice (dronovi) FUCZ-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Kadribegović: Mine predstavljaju opasnost i nakon skoro 30 godina od završetka rata

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta