Bosna i Hercegovina     | 16.05.2019. 14:10 |

Vlada SBŽ-a podržala inicijativu za izradu registra imenovanih i izabranih lica

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 16. svibnja (FENA) - Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) podržala je inicijativu za izradu registra imenovanih i izabranih lica u SBŽ-u, koji se, kako su naveli iz Tima za sprječavanje korupcije, pokazao djelotvornim mehanizmom za prevenciju i otkrivanje koruptivnih aktivnosti.

Navedena mjera isključivo je preventivnog aspekta i umnogome doprinosi prevenciji korupcije. Ona se, prvenstveno, odnosi na objavu podataka koji su od javnog interesa, putem Interneta ili na drugi način, gdje građani imaju uvid u postupanje i odluke koje se odnose na lica kojima su povjerena javna ovlaštenja i državna služba, navedeno je u inicijativi.

Koordinator Tima za sprječavanje korupcije Haris Hrustanović kazao je na sjednici Vlade kako slične baze podataka već imaju pojedine županije u Federaciji BiH, naglasivši da će ovaj projekt podržati i financirati Misija OESS-a u BiH.

- Ovo je samo jedna od preventivnih mjera, posla ima mnogo, ali idemo korak po korak - kazao je Hrustanović, ističući da bi bilo dobro da osim imenovanih i izabranih dužnosnika registar obuhvati sve uposlene u javnom sektoru u SBŽ-u.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je novinarima da će registra biti potvrda transparentnosti u radu izabranih i imenovanih dužnosnika.

- Ljudi uvijek pitaju o izabranim zvaničnicima i onima koji su vezani za budžete. Stvara se fama, a na ovaj način Vlada želi krenuti u proces koji su pokrenuli i drugi kantoni, jer želimo transparentnost u svakom pogledu - istaknuo je Lendo.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada ŽSB najavila zakonsko reguliranje financiranja Turističke zajednice

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje realizirat će tri projekta vrijedna 93.000 maraka

Vlada SBŽ-a u Kiseljaku i Kreševu podržala projekte vrijedne 159.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'