Kultura     | 16.05.2019. 14:00 |

Ruben Östlund predsjednik žirija 25. Sarajevo Film Festivala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, švedski režiser i dobitnik Zlatne palme Ruben Östlund predsjedavat će žirijem Takmičarskog programa - igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

- Ponosni smo što će tako izuzetan autor kao što je Östlund biti dio jubilarnog izdanja Festivala. Ruben Östlund spada među autore koji štite slobodu filmskog izraza. Divimo se njegovoj posvećenosti, dosljednosti i jedinstvenosti u umjetničkom djelu - ocijenio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Festivalska publika je imala priliku vidjeti Östlundove filmove "Kvadrat" na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.), "Turist" na 20. Sarajevo Film Festivalu (2014.) i "Igra" na 17. Sarajevo Film Festivalu (2011.).

Ruben Östlund rođen je 1974. na otočiću Styrsö, na zapadu Švedske. Studirao je grafički dizajn prije nego što je upisao Univerzitet u Gothenburgu gdje upoznaje Erika Hemmedroffa sa kojim će kasnije osnovati produkcijsku kompaniju Plattform Produktion.

Strastveni skijaš, Östlund je režirao tri filma o skijanju u kojima je otkrio svoju sklonost dugim kadrovima. Tu sklonost je razvio i usavršio tokom studija filma i ona ostaje jedan od zaštitnih znakova njegovog autorskog izraza. Östlund se proslavio svojim duhovitim i preciznim prikazima ljudskog društvenog ponašanja, kao i stručnim korištenjem Photoshopa i drugih sličnih softvera za obradu slike u svojim filmovima.

Njegov prvi igrani film "Mongoloid s gitarom", koji je producirao suosnivač kompanije Plattform Produktion, Erik Hemmendorff, osvojio je nagradu Fipresci na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. godine. Film je potom prikazan u kinima u više od 20 zemalja svijeta i na brojnim filmskim festivalima, te je učinio Östlunda međunarodno poznatim.

Dvije godine kasnije, sa kratkim igranim filmom "Incident kod banke", u kojem je svaki pokret kamere kompjuterski generiran u postprodukciji, na Berlinalu osvaja Zlatnog medvjeda. Njegov treći igrani film, "Igra", premijerno je prikazan u programu Directors' Fortnight filmskog festivala u Cannesu gdje je osvojio nagradu Coup de Coeur.

Nakon premijere u Cannesu, film "Igra" prikazan je na brojnim drugim svjetskim festivalima, uključujući festivale u Veneciji i Torontu, gdje je osvojio niz prestižnih nagrada. Između ostalog, to je ostvarenje nominovano za nagradu evropskog parlamenta Lux i osvojio je najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu, Nordic Prize.

Njegov četvrti igrani film "Turist" 2014. godine premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Film je potom prikazan na brojnim međunarodnim festivalima osvojivši ukupno 16 nagrada za najbolji strani film.

Nominovan je za nagradu Zlatni globus i ušao je u uži izbor za nagradu Oscar, a distribuiran je u više od 70 zemalja svijeta. Rubenov peti igrani film "Kvadrat" osvojio je Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu 2017. godine i nominovan je za nagradu Oscar® za najbolji film na stranom jeziku, saopćeno je iz SFF-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Izbor filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala u Gradačcu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo