Bosna i Hercegovina     | 16.05.2019. 13:53 |

Kurilić: Finansiranje Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH nije dostatno 

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH Jasminka Kurilić potvrdila je Feni da će bez dodatnog  finansiranja za 2019. godinu Zavod sigurno ostati bez repromaterijala već od septembra, što je i navedeno u Finansijskom planu, koji će biti razmatran danas na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. 

-  To podrazumijeva i nemogućnost isplate plata uposlenicima (98 uposlenika) od septembra 2019. godine. Zavod nije i ne smije biti profitna organizacija. Zavod je od strateškog značaja svima nama u FBiH i ne smije ostati bez repromaterijala i bez plata uposlenicima - naglasila je Kurilić.

U 2018. godini Zavod je ostvario prihod od 5.500.000 KM, te je na osnovu toliko očekivanih prihoda i u 2019. godini izrađen finansijski plan.

Problem nedostatnog finansiranja Zavoda je, kako tvrdi, dugoročniji, koji se do sada rješavao pokrivajući potrebna sredstva tj ostvareni minus (2014.,2015. i 2018.g.) iz akumuliranih sredstava iz ranijih godina.

- Unatoč tome Zavod je napredovao i trebao više sredstava za informatizaciju cjelokupnog Zavoda, unapređenje rada, uvođenje novih metoda, poboljšanje kvaliteta, povećanog broja uposlenika i poštivanja prava svih uposlenika. Taj akumulirani novac iz prethodnih godina (3.000.000 KM) potrošen je na navedeno u posljednjih pet godina i tog novca nema više, a Zavod mora i želi i dalje da radi i pruža usluge istog kvaliteta - poručuje Kurilić.

Zavod se finansirao u 2018. godini na slijedeći način: budžet FBIH 1.125.000 KM, ZZOKS 3.146.000 KM (Zavod 75 posto svih usluga pruža pacijentima KS), ZZORFBIH 300.000 KM, te naplata usluga za pacijente drugih kantona 1.000.000 KM.

- S obzirom na činjenicu da su rashodi Zavoda bili 6.800.000 KM poslovao je sa minusom od 1.200.00 KM. Veliki procenat učešća (oko 55 posto) u ostvarenom minusu je poštivanje Kolektivnog ugovora. Pri tome, Zavod nema ni jednog  sudskog spora zbog neprimjene Kolektivnog ugovora i nepoštivanja Zakona o radu - kaže Kurilić.

Navodeći da Zavod pruža 75 posto usluga pacijentima na području Kantona Sarajevo smatra da zastupnici Skupštine KS trebaju uticati na to da se kroz rebalans budžeta KS poveća finansiranje Zavoda kako bi mogao i dalje unapređivati kvalitet usluga i krvnih pripravaka.

- Usluge Zavoda pacijentima drugih kantona su u BO danu (jedna faktura za 70 krvnih komponenti po BO danu iznosi 360 KM). Prijedlog je da usluge nisu u BO danu ili da se nikako ne fakturišu ali da Zavod dobija dovoljno sredstava za cjelokupnu djelatnost . Također, finansiranje iz budžeta kroz tranše nije pravovremeno što je konstatovala i budžetska inspekcija u svom Izvještaju, ali su trošene zakonski i namjenski. Do sada Zavod nije dobio ni jednu KM iz budžeta FBiH - rekla je Kurilić.

Po njenim riječima, potrebno je da Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u potpunosti prepozna sve usluge Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH osiguranicima KS pokrivajući sve realne troškove koji su neophodni za pružanje kvalitetnih i sigurnih usluga iz transfuzijske djelatnosti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Inicijativa Demokratske fronte u Parlamentu FBiH u vezi imenovanja sudije u Ustavni sud BiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta