Bosna i Hercegovina     | 16.05.2019. 13:24 |

Omerbegović-Arapović: Odlučili smo se izdignuti iznad ličnih animoziteta (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost (SBB) odlučilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu da će naredne četiri godine biti dio vlasti na državnom i federalnom nivou i krenuti u zvanične pregovore o koaliranju s ostalim strankama.

Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović potvrdila je novinarima da je zbog složene političke situacije SBB odlučio prihvatiti raniji poziv Stranke demokratske akcije (SDA) da bude dio vladajuće koalicije sa SDA i Demokratskom frontom (DF) na državnom i federalnom nivou.

- Politička i ustavna kriza, udari na suverenitet Bosne i Hercegovine iznutra i izvana, teško ekonomsko stanje u zemlji kao i blokada reformskih procesa, razlozi su zašto je Predsjedništvo SBB-a donijelo ovakvu odluku - pojasnila je.

Iako su, kaže, iz ove stranke izrazili sumnju u izborne rezultate Općih izbora održanih u oktobru, oni su odredili odnose stranaka u postizbornom periodu "te su u SBB-u odlučili staviti interese države i građana ispred bilo kakvih sebičnih interesa ili ličnih animoziteta".

- Sloga i partnerstvo je ono što biramo u ovom trenutku - dodala je Omerbegović-Arapović, pojašnjavajući i to da danas nije bilo razgovora o kantonalnim vladama, a Vlada KS, u kojoj je SBB dio većine, neće biti dovedena u pitanje.

Ova odluka Predsjedništva SBB-a donesena je s 20 glasova ZA i jednim glasom protiv, a Omerbegović-Arapović ističe da je opredjeljenje stranke pokazati državničku snagu da se oko važnih pitanja iznađu rješenja.

Kada je u pitanju pozicija ministra sigurnosti BiH, potpredsjednica SBB-a kaže da ukoliko bi lider stranke Fahrudin Radončić prihvatio tu poziciju on bi bio jedini predsjednik stranke u Vijeću ministara BiH, ali bi, kako dodaje, bio kohezivni faktor u Vijeću ministara.

Konačna odluka o tome ko će uime SBB-a biti ministar sigurnosti BiH bit će donesena naknadno. 

Izrazila je nadu da će u narednih nekoliko dana uslijediti i sastanak stranačkih delegacija SBB-a i SDA budući da je SBB formirao svoju delegaciju za pregovore o principima uspostavljanja buduće vlasti, dodajući da će SBB insistirati na pravednim reformskim procesima u BiH.

Nakon ovakve odluke SBB-a koaliciju koja bi trebala obavljati vlast u naredne četiri godine činili bi SBB, SDA i DF (koji imaju 14 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH), predstavnici Hrvatske demokratske zajednice i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH i HDU BiH) koji imaju pet poslanika.

Dio vladajuće koalicije na državnom nivou bili bi i poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Ujedinjene Srpske i Socijalističke partije koji ukupno imaju devet poslanika.

Pogledajte http://fena.ba/video/2961/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1S9R0Vm_HpugA50zUbL2CBTTwArTza7fI?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radončić u Brčkom najavio veliki povratak SBB-a u politički život

Saopćenje za javnost SBB

Saopćenje za javnost SBB

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu