Kultura     | 16.05.2019. 12:41 |

Predstava 'Karta u jednom pravcu' u Tunelu spasa za Noć muzeja

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Predstava "One Way Ticket" ("Karta u jednom pravcu") mladog holandskog glumca i redatelja Nicka Teunnisena bit će izvedena 18. maja na Spomeničkom kompleksu Tunel D-B u okviru programa za Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja, a dan kasnije 19. maja ovu predstavu publika će moći da vidi i na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Direktor SARTR- Aleš Kurt istakao je na današnjoj konferenciji za medije da je riječ o zanimljivoj predstavi koja gostuje u ovom teatru što ugošćava i predstave i teatre iz Evrope i svijeta.

Kurt je također istakao da se ovom predstavom nastavlja saradnja sa Fondom memorijala i Tunelom spasa.

Predstava "Karta u jednom pravcu" rađena je po priči Ismira Here koji je prošao kroz Tunel spasa u Sarajevu te otišao u Holandiju. U toj je zemlji postao TV reditelj koji se, kako kaže, bavi životima i nedaćama drugih ljudi.

Hero je naglasio kad mu je njegov prijatelj pozorišni reditelj Nick Teunnisen rekao da bi želio napraviti predstavu o njegovom životu na prvu odbio takav prijedlog, smatrajući da njegova životna priča nije bitna. Hero je istakao da većina ljudi iz BiH koji su preživjeli rat smatra da njihove priče nisu bitne.

Međutim, Nick ga je podsjetio na njegov posao i zapitao kako bi bilo kad bi svi sa kojima on radi emisije ne bi željeli pričati.

Tad je između ostalog shvatio, kaže Hero, da "ako niko nikom ne ispriča svoju priču onda će istorija pamtiti one priče koje nisu tačne".

- Svoje sam emocije i prošlost ostavio po strani u kofer. Kad smo počeli raditi predstavu otvorio sam taj kofer i izvadio svoje traume iz njega. I ispričao priču - podvukao je Ismir Hero.

Uime Fonda Memorijala obratio se Irfan Gazdić, koji je podsjetio na značaj ove ustanove u njegovanju kulture sjećanja.

Gazdić je takođe istakao i značaj kulture u njegovanju sjećanja, rekavši da su predstave, filmovi, knjige ti koji nose emocije i pokreću konzumente. Te su tako značajnu ulogu imali na primjer "Dnevnik Ane Frank" ili film "Šindlerova lista".

Istakao je i značaj saradnje i uvezivanja dvije institucije nastale u ratu - Sarajevskog tunela spasa, tunela nade i Sarajevskog ratnog teatra.

Nick Teunnisen govorio je o prijateljstvu sa Ismirom Herom, o tome kakao je postao vezan za Sarajevo koje naziva drugom kućom...

Pozorišni kritičari u Holandiji su ovu predstavu nazvali "počast optimizmu i želji za životom građana Sarajeva".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Up and Down' reditelja Ermina Brave 18. januara premijerno na sceni SARTR-a

Plesna predstava 'Ptero' iz Hrvatske u nedelju na sceni SARTR-a

Sarajevska premijera predstave 'Othello' u ponedjeljak u SARTR-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo