Ekonomija     | 16.05.2019. 11:45 |

Vlada FBiH - Ubrzati izgradnju termoblokova Tuzla, Kakanj, Banovići

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Vlada Federacije BiH usvojila je danas informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju u zavisnim društvima rudnici uglja, koja posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, s pregledom rezultata u periodu 2009.-2017. godina.

Elektroprivreda BiH zadužena je da sačini analizu sadašnjih organizacionih odnosa između vladajućeg i zavisnih društava, upravljanju vladajućeg društva zavisnim i upravljanju u zavisnim društvima, uključujući i vođenje kadrovske politike s prijedlogom rješenja i dostavi je Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

To ministarstvo i EPBiH su zaduženi da nastave proces prestrukturiranja elektroenergetskog sektora i rudnika uglja i sačine odgovarajući program.

Također su dužni da ubrzaju sve aktivnosti vezane za izgradnju zamjenskih termoblokova Bloka 7 u TE Tuzla i Bloka 8 u TE Kakanj, kao i novog bloka u TE Banovići, i da osposobe rudnike za te potrebe, uključujući i reviziju rezervi uglja u Federaciji BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Elektroprivreda BiH će, zaključila je Vlada, analizirati održivost eksploatacije uglja u pojedinim pogonima rudnika iz ekonomsko-finansijske, tehničko-tehnološke, socijalne i sugurnosne perspektive, te na osnovu toga predložiti donošenje potrebnih odluka.

Usvojena informacija će biti dostavljena Parlamentu FBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta