Svijet     | 16.05.2019. 11:39 |

Ministar Hatami: Pripremljenost iranske odbrambene vojske je na najvišem nivou

FENA Internet

TEHERAN, 16.maja (FENA) - Iransko vojno zapovjedništvo objavilo je da je Iran na rubu otvorenog sukoba svim svojim neprijateljima, ali da je spreman suzbiti bilo kakvu prijetnju. 

„Pripremljenost iranske odbrambene vojske je na najvišem nivou te je spremna suprotstaviti se bilo kakvoj prijetnji i pretjeranim zahtjevima“, rekao je ministar odbrane Amir Hatami za novinsku agenciju IRNA-u.

Istaknuo je da će Iran poraziti američko-izraelsko savezništvo.

Sjedinjene Države poslale su dodatne vojne snage na Bliski istok, uključujući nosač aviona, bombardere B-52 i rakete Patriot, protiv, kako američki dužnosnici tvrde, iranskih prijetnji njihovoj vojsci i interesima u regiji. 

Zapovjednik Revolucionarne garde Irana rekao je da su „na rubu otvorenog sukoba sa svojim neprijateljima“, prenosi novinska agencija Fars. 

„Ovo je historijski trenutak, odlučujući za islamsku revoluciju, jer su neprijatelji krenuli u sukob s nama punim kapacitetom“, rekao je General Hossein Salami, koji je u aprilu imenovan zapovjednikom vojske.

Viši iranski dužnosnik je u srijedu za Reuters rekao da je Teheran spreman za bilo kakav scenarij „od sukoba do pregovora“ i da si Sjedinjene Države ne mogu priuštiti još jedan rat na Bliskom istoku.

Izrael će stati uz SAD u sukobu s Iranom, rekao je u utorak izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

„Ujedinjeni smo u namjeri da zaustavimo agresiju Irana. Izrael, sve zemlje regije i sve one zemlje koje traže mir u svijetu, trebaju se udružiti sa Sjedinjenim Državama protiv agresije Irana“, rekao je Netanyahu.

State Department naredio je u srijedu povratak najvećeg dijela američkog osoblja iz diplomatskih predstavništava u Iraku zbog rasta napetosti između Washingtona i Teherana.

State Department je tu naredbu dao pošto je u utorak američko Centralno zapovjedništvo stavilo svoje snage u visok stepen pripravnosti zbog „vjerodostojnih prijetnji“ iranskih snaga  i snaga koje podupire Iran u Iraku.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sirski: Ukrajinska vojska morat će mobilizirati manje ljudi od prvobitnih planova

Herem: Estonija treba da udvostruči vojne izdatke u slučaju ruske invazije

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom