Ekonomija     | 16.05.2019. 11:38 |

Sindikat 'Zenicatransa' odustao od blokade Autobuske stanice

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 16. maja (FENA) - Sindikat zeničkog preduzeća "Zenicatrans-prevoz putnika" odustao je od druge blokade Autobuske stanice u tom gradu, koja je bila zakazana za danas u osam sati, najavivši da će sačekati sjednicu Gradskog vijeća zakazanu za ponedjeljak, na kojoj će tema biti i stanje u tom preduzeću.

Predsjednik Sindikata Huso Sarvan rekao je da su bili prinuđeni na ovaj korak, jer se niko od nadležnih nije oglasio u vezi s njihovim zahtjevima.

-Dobili smo informaciju da je gradonačelnik stupio u kontakt s našim direktorom i da su postigli dogovor, odnosno da će se izaći u susret radnicima i našim zahtjevima - kazao je Sarvan, koji je dodao da su od blokade odustali do sjednice Gradskog vijeća.

Ističe da su, ako se njihov problem ne riješi, već pokrenuli procedure za organizaciju generalnog štrajka.

Radnici Zenicatransa su prvu blokadu, prošle sedmice, bili organizirali zbog blokade preduzeća od Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalna direkcija Zenica, a s kojom imaju potpisan ugovor na obročnu otplatu duga u iznosu od oko 120.000 KM. 

Preduzeće zbog novih presuda i blokada od bivših radnika, nije u mogućnosti redovno plaćati te obaveze pa jedinu mogućnost vide u tome da se umanji iznos mjesečnih rata ili da Grad, kao osnivač, uzme kredit te sanira glavnicu poreskog duga od oko 3,5 miliona KM.

-Vidjet ćemo u ponedjeljak kakav je stav vijećnika, koliko su spremni da pomognu u u ozdravljenju preduzeća- kaže direktor Darmin Terzić, dodajući da više nisu u blokadi, nego imaju “ograničeno poslovanje”.

Kredit bi, napominje, preduzeće vraćalo Gradu, a u skladu s mogućnostima i iz prihoda od tekućeg poslovanja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'