Regija     | 16.05.2019. 11:18 |

Zvizdić-Dancila: Snažna podrška Rumunije dodjeljivanju statusa kandidata BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Bukureštu sa premijerkom Rumunije Vioricom Dancila o unapređenju ekonomske saradnje, evropskim integracijama i regionalnoj saradnji.

Zvizdić je rekao da su politički odnosi dvije prijateljske zemlje vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Pozdravio je rumunsko predsjedavanje EU i zahvalio što je Rumunija zadržala temu proširenja kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja. Izrazio je interes BiH za produbljenje i jačanje saradnje u oblastima euroatlanskih integracija i ekonomskih odnosa s akcentom na unapređenje trgovinske razmjene gdje ima dosta prostora za unapređenje.

Kao oblasti u kojima postoji i prostor i zajednički interes, predsjedavajući Zvizdić je istakao poljoprivredu, energetiku, auto i mašinsku industriju, IT sektor, turizam i zaštitu životne sredine.

Premijerka Dancila je čestitala predsjedavajućem Zvizdiću na postignutim impresivnim rezultatima Vijeća ministara BiH u posljednje četiri godine. Istaknula je da Rumunija snažno podržava euroatlantske integracije BiH i iskazala spremnost Rumunije da pruži političku i tehničku pomoć Bosni i Hercegovini kako bi se ubrzao evropski put BiH. Dodala je da Rumunija želi da jača i unapređuje saradnju sa BiH, posebno privrednu saradnju kroz povezivanje privrednih komora i poduzetnika.

Istaknula je da je zapadni Balkan dio Evrope, te da Rumunija podržava da BiH dobije status kandidata i da je jedino jamstvo trajnog mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja regije članstvo u EU i NATO-u.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao premijerku Dancila o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Naglasio je da su EU i NATO perspektiva za BiH motivator i pokretač provođenja neophodnih reformi i ekonomskog razvoja ali prevashodno stabilizacije ukupnog stanja u BiH, te da bi što skorije sticanje statusa kandidata imalo pozitivan učinak na stabilizaciju političkih prilika.

Predsjedavajući Zvizdić je dodao da se Evropska perspektiva regiona postavlja kao imperativ jer osigurava daljnje jačanje i rast naših ekonomija, demokratizaciju društava, unapređenje životnog standarda i prijeko potrebnu trajnu stabilizaciju regiona kroz kontinuirano jačanje regionalne saradnje.

Kao pozitivan primjer jačanja regionalne saradnje predsjedavajući Zvizdić je istakao Berlinski proces koji već daje veoma ohrabrujuće, mjerljive i relevantne rezultate uz adresiranje svih ključnih tema, od infrastrukturnog povezivanja, jačanje ekonomske saradnje, adresiranje zajedničkih sigurnosnih izazova, pitanje povezivanja mladih te adresiranje tema za procese pomirenja.

Zvizdić je rekao da BiH podržava i aktivno učestvuje u svim procesima i inicijativama koje doprinose povezivanju, ekonomskom razvoju, miru i stabilnosti u regiji. On je naglasio da je posvećenost EU regionu, zadržavanje teme proširenja i fokusiranje na pozitivne procese jedini garant trajne stabilizacije i prosperiteta zapadnog Balkana.

Sagovornici su se usaglasili da je potrebno poticati saradnju privrednih komora dvije zemlje, saradnju privrednika kroz poslovne forume i bilateralne sastanke, što su dobri instrumenti putem kojih će se unaprijediti ekonomska saradnja. Istaknuto je da je bilateralne odnose moguće jačati i u oblastima nauke, kulture, tehnologije, sporta i mladih.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na podršci Rumunije euroatlanstkim integracijama BiH i potvrdio podršku BiH Rumuniji za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za period 2020-21.

Premijerka Dancila se zahvalila na podršci naše zemlje kandidaturi Rumunije za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Zvizdić sa Chungongom: Sukobi i ratovi nisu rješenje, potreban dijalog među civilizacijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo