Kultura     | 15.05.2019. 15:42 |

Tuzlanska biblioteka u novom ruhu

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 15. maja (FENA) - Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić“ Tuzla sve više izrasta u modernu kulturnu instituciju. Osim mnogih projekata koji se ovdje realiziraju, jedan od najznačajnijih u posljednjih godinu dana je obnova velike sale u kojoj se održavaju promocije knjiga, pjesničke večeri te druženja književnika.

- Narodna i univerzitetska biblioteka 'Derviš Sušić' Tuzla jedna je od važnijih institucija kulture na području Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona. Drago mi je da su naš prijedlog za obnovu sale prepoznali brojni privrednici sa našeg kantona. NUB 'Derviš Sušić' Tuzla je oduvijek njegovala kulturu, te predstavlja jedno posebno čitateljsko i duhovno bogatstvo za sve naše građane različitih generacija i profila, a naročito za naše najmlađe čitaoce - ističe direktorica Biblioteke Mirna Trifković.

Ova institucija osnovana je u proljeće 1946. godine. Od početka osnivanja pratila su je česta suočavanja s nedaćama neadekvatnog smještaja, te čestim selidbama koje su trajno obilježile usud višedecenijskog "nomada“ među zgradama kulture. Od 1991. godine smještena je u starom dijelu grada, nadomak gradskog parka, u objekatu koji je utemeljen davne 1894. godine. Objekt je adaptiran 1986. godine, a sala koja je danas potpuno modernizirana je više puta bila poplavljena i njena obnova je bila neophodna.

- Krajem 2018. godine, a nakon što smo dobili saglasnost za adaptaciju sale od Grada Tuzle, kao jednog od suosnivača Biblioteke i vlasnika zgrade, započet je projekt adaptacije sale. S obzirom da je Biblioteka raspolagala sa skromnim i nedovoljnim finansijskim sredstvima, obratili smo se privatnim firmama na području Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona za podršku u realizaciji projekta adaptacije. Na našu veliku sreću i zadovoljstvo, naišli smo na veliko razumijevanje privrednika – pojašnjava Trifković.

NUB "Derviš Sušić“ Tuzla slovi za jednu od prepoznatljivijih institucija kulture na području Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona, te predstavlja mjesto za održavanje različitih kulturno-obrazovnih aktivnosti.

-S obzirom da je naša Biblioteka matična biblioteka za područje Tuzlanskog kantona, naša odgovornost i obaveza prema građanima jeste da pored uobičajnih bibliotečkih usluga ponudimo i nove usluge odnosno servise u bibliotekrstvu. Tako primjerice, upravo je u toku realizacija projekta 'Digitalni građanin' koji omogućava bibliotekama da postanu centri za razvoj digitalnih kompetencija djece i odraslih, te da učini digitalne tehnologije dostupne građanima, a kako bi se bolje pripremili za današnje tržište rada. Radionice su jednokratne i daju upute kako bi polaznici mogli sami posuditi materijale i kod kuće vježbati i otkrivati bezbrojne mogućnosti - kaže Trifković.

Također, u saradnji s Udruženjem Nova Akropola iz Sarajeva za naredni period su planirana mjesečna predavanja iz područja filozofije, umjetnosti, ekologije, psihologije, historije te drugih humanističkih i prirodnih nauka.

Stoga je obnova velike sale, kažu u NUB "Derviš Sušić“ Tuzla, jedan od najznačajnijih i najvažnijih realiziranih projekata posljednih godina. Novoadaptirana sala otvorit će svoja vrata za brojne promocije bosanskohercegovačkih i međunarodnih književnika te za mnoga stručna predavanja, edukacijske radionice, okrugle stolove i slične kulturno-obrazovne aktivnosti.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Akademija povodom 30. godišnjice osnivanja biblioteke "Behram-beg" u Tuzli

Biblioteka-Knjižnica Brčko distrikta BiH s fondom od 130.000 jedinica realizira brojne aktivnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo