Bosna i Hercegovina     | 15.05.2019. 14:48 |

Crnadak sastao se s članovima Kluba novinara Banja Luka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak razgovarao je s članovima Kluba novinara Banjaluka na čelu s predsjednikom kluba Sinišom Vukelićem.

Pružio je punu podršku radu udruženja i tokom razgovora naglasio potrebu da svi novinari u Republici Srpskoj i BiH rade slobodno i bez političkih i bilo kakvih drugih pritisaka.

- Česti pritisci na novinare, kao i Izvještaj OEBS o Opštim izborima u BiH 2018. godine, u kojem su navedeni brojni primjeri ucjena i prijetnji biračima, te politička zloupotreba javnih RTV servisa, direktan su pokazatelj ambijenta u kojem novinari i mediji rade, ali i potvrda koliko je važna njihova uloga u borbi za demokratsko društvo i nezavisne institucije - rekao je Crnadak.

Upoznao je novinare s informacijom da je u ponedjeljak uputio pismo rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH, sa molbom da Ministarstvu dostave eventualne nove informacije o mogućnosti formiranja delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Pismo je upućeno kako bi tokom ministarskog sastanka u Helsinkiju bio načinjen dodatni diplomatski napor s ciljem obezbjeđivanja statusa parlamentarne delegacije BiH u PS Savjeta Evrope i u ovoj kalendarskoj godini.

Tim povodom ministar je još jednom apelovao na rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH da postignu dogovor o sastavu delegacije do petka, 17. maja 2019. godine, kada završava sjednica Komiteta ministara Savjeta Evrope u Helsinkiju.

Inače, zbog učešća na sjednici Komiteta Crnadak je spriječen da prisustvuje sutrašnjoj Sedmoj godišnjoj ceremoniji Kluba novinara u Banjoj Luci, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Crnadak: Večeras je istorijska noć, Dodik odlazi u prošlost

Crnadak: Najveći izdajnik RS-a i srpskog naroda je Milorad Dodik

Crnadak -Prijetnje sankcijama Njemačkoj i druge nabuloze ugrožavaju investicije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu