Kultura     | 15.05.2019. 14:27 |

Poznate predstave koje će učestvovati na Pozorišnim igrama BiH u Jajcu

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE/SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Najstariji festival bosanskohercegovačkih pozorišta "Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine" u Jajcu ove godine će biti održan od 29. juna do 7. jula, donoseći raznovrstan i kvalitetan program.

Selektor 38. Pozorišnih igara ove godine je Strajo Krsmanović koji je danas u Jajcu predstavio glavni program ovogodišnjih igara.

- Festival u Jajcu je završna smotra profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine na kraju još jedne sezone, pijaca na koju pozorišta iznose svoje najbolje ruho sačinjeno u protekloj sezoni - istaknuo je za Fenu Krsmanović.

On u osvrtu na situaciju u kojoj se nalazi umjetnost i umjetnici, između ostalog, kaže da umjetnici nisu dobri u revolucijama, da njima nije dato da nose oružje i ruše vlade.

- Njihov domet je da upiru prstom i ukazuju na rigidnost kojom ih vlast drži u okovima neslobode. Što je vlast rigidnija, umjetnici su bolji - smatra Krsmanović, nadajući se da će predstave selektirane za 38. Pozorišne igre u Jajcu biti prepoznate kao odlične.

Za 38. Festival pozorišta/kazališta BiH u Jajcu selektor Strajo Krsmanović predložio je sedam predstava od 18 koliko su pozorišta prijavila.

Tako će publika u Jajcu moći da pogleda sljedeće predstave: "Karolina Nojber" autora  Nebojše Romčevića, reditelj Kokan Mladenović (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca (Narodno pozorište Tuzla), "Zečija rupa" autora Davida Lindsay- Abaire u režiji Lajle Kaikčije (Hrvatsko narodno kazalište Mostar), "Pink moon" po tekstu Darija Bevande te u režiji Saše Peševskog (Bosansko narodno pozorište Zenica), "Sječaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo) i "Mirišu li jorgovani u New Yorku" Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića (Narodno pozorište Tuzla).

Organizator Pozorišnih igara je Dom kulture Jajce uz podršku Općine Jajce.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstave u ožujku u novom ruhu Narodnog pozorišta u Mostaru

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Teatrolog Zoran Mlinarević selektor Pozorišnih igara u Jajcu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo