Svijet     | 15.05.2019. 12:52 |

Khamenei: Islamskoj Republici ne bi bilo teško obogatiti uranijum

FENA Internet

TEHERAN, 15. maja (FENA)) - Vrhovni vođa Irana  Ali Khamenei objavio je prikrivenu prijetnju u istom govoru u kojem je izjavio da "niko ne traži rat", rekavši  usred rastućih napetosti sa SAD-om, da Islamskoj Republici ne bi bilo teško obogatiti uranijum na nivou oružja , izvijestili su iranski državni mediji.

U međuvremenu, američka ambasada u Bagdadu naložila je u srijedu vladinom osoblju koje nije od posebne važnosti da odmah napusti Irak zbog eskalacije napetosti s Iranom. Washington nije javno dao nikakve dokaze koji bi potvrdili tvrdnje o povećanoj prijetnji Teherana, prenosi AP.

Primjedbe ajatolaha kasno u utorak uslijedile su nakon što su pobunjenici u Jemenu Houthi pokrenuli koordinirani bespilotni napad na naftovod u Saudijskoj Arabiji. Satelitska slika dobivena od Associated Pressa pokazuje jednu od dvije crpne stanice koje su napali dronovi i koja je očito neoštećena.

Napad dronom je samo posljednji incident na Bliskom istoku kako bi potresao globalna energetska tržišta, budući da vlasti navode da su naftni tankeri usidreni na obali Ujedinjenih Arapskih Emirata bili pogođeni sabotažom. Benchmark cijene sirove nafte 'brent' ostale su oko 71 dolara za barel početkom trgovanja u srijedu.

Sjedinjene Države također šalju napadačku grupu nosača aviona  i bombardere B-52 u regiju kao odgovor na još uvijek neodređenu prijetnju Irana, dodatno pojačavajući napetosti godinu dana nakon što je predsjednik Donald Trump povukao Ameriku iz nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama.

Govoreći u utorak navečer u Teheranu na jednom iftaru, Khameneijevi komentari su se najprije usredotočili na to kako umanjuje izglede za širi sukob na Bliskom istoku s Amerikom.

On je, kako se navodi, rekao visokim dužnosnicima da njegova zemlja neće pregovarati sa Sjedinjenim Državama, nazivajući takve razgovore 'otrovom'. Ali on je također rekao: "Ni mi, ni oni ne traže rat. Oni znaju da to nije u njihovu korist".

U izdanju u srijedu, državni novine  'Iran' objavile su njegove komentare o nuklearnom programu, prvi put otkad je Iran objavio da će početi odustajati od važećeg nuklearnog  sporazuma.

Teheran prijeti obnavljanjem visokog obogaćivanja uranijuma iznad 3,67 posto  u roku od 60 dana ako se ne postigne novi nuklearni sporazum.

Iranski dužnosnici kazali su kako bi mogli doseći 20 posto obogaćivanja uranijuma  u roku od četiri dana. Iako Iran zadržava svoj nuklearni program u miroljubive svrhe, naučnici kažu da je vrijeme potrebno za postizanje 90 postotonog obogaćenja prepolovljeno kada se uranijum obogati na oko 20 posto.

"Postizanje obogaćivanja od 20 posto je najteži dio", rekao je Khamenei i dodao da su sljedeći koraci lakši, navodi list 'Iran'.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana