Kultura     | 15.05.2019. 11:47 |

Općina Centar pomaže izdavanje knjiga za slijepe i slabovidne osobe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Općina Centar Sarajevo godinama u kontinuitetu pomaže rad Javne ustanove Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini, jedne od sedam institucija iz oblasti kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu koja nema riješen status i finansiranje. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar izdvojeno je 5.000 KM toj ustanovi za izdavanje lektira u tehnikama za slijepe i slabovidne osobe.

Protokol o realizaciji navedenih finansijskih sredstava uime Općine Centar potpisao je načelnik Nedžad Ajnadžić, a uime Biblioteke za slijepa i slabovidna lica direktor Sakib Pleh.

Načelnik Ajnadžić je kazao da Općina Centar iskazuje poseban senzibilitet prema ovoj osjetljivoj grupi stanovništva, te finansijskim sredstvima nastoji podržati realizaciju projekata koji imaju za cilj da olakšaju svakodnevni život, kretanje i funkcionisanje slijepih i slabovidnih osoba.

Direktor Pleh se zahvalio Općini Centar, te izrazio nadu da će dobra saradnja biti nastavljena.

- Iako smo institucija od značaja za državu Bosnu i Hercegovinu moram istaći činjenicu da je ovo jedina lokalna zajednica koja u kontinuitetu podržava izdavanje lektire za slijepa i slabovidna lica - naglasio je Pleh, uputivši zahvalu uime 1.320 korisnika biblioteke.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH osnovana je 1972. godine, a omogućava besplatno korištenje bibliotečke građe slijepim osobama u njima dostupnim tehnikama (Brajevo pismo, digitalna tehnika i uvećani tisak). Biblioteka ima knjižni fond od gotovo 26.000 bibliotečkih jedinica i više od 1.200 korisnika u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Sarajevu prezentirane knjige Pere Sudara ‘Snaga je u odricanju od sile i moći‘ i 'Hod po ranama'

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

Promoviran prvi roman Zvonimira Mandića 'Šapat oštrice boje plamena'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo