Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 14:30 |

Suđenje Bjeliću i drugima nastavljeno ispitivanjem vještaka ekonomske struke

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Suđenje Hasibu Bjeliću, Emiru Šariću i Feridi Hasić, koji se terete za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca, nastavljeno je danas u Kantonalnom susu Sarajevo (KSS) prezentacijom nalaza i mišljenja te unakrsnim ispitivanjem vještaka ekonomske struke Ćamila Delića. 

Vještak Delić je elaborirao nalaz i mišljenje od 22. aprila ove godine, koji je sačinio na temelju naredbe Kantonalnog tužteljstva od 11. aprila, odnosno dokumenata dostavljenih uz naredbu.

U fokusu vještačenja bili su memorandumi o razumjevanju (kopije prijevoda) zaključeni između prvo i drugooptuženog, te Zehrida Bjelića (u bjekstvu, nedostupan bh. pravosuđu) s inozemnim partnerima/pravnim osobama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sješela, kao i kopije bankovnih, odnosno analitičkih kartica.

Mišljenje vještaka, temeljeno na analizi brojnih transkacija, jeste da se sve doznake iz inozemstva/prilivi na bankovne račune fizičkih osoba tretiraju kao oporezivi prihodi, a iz čega proistječe da su optuženi Bjelić i Šarić, radi izmirenja poreznih obaveza, bili dužni prihode prijaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave FBiH.

Vještak se u tom pogledu pozvao na relevantnu dokumentaciju, te važeću legislativu - Zakon o porezu na dohodak FBiH i Pavilnik o primjeni tog zakona, kao i informacije iz ranijeg vještačenja u istom predmetu iz decembra 2016. godine.

U prilog vlastitom stavu, naveo je kako svi analizirani memorandumi ukazuju da se radilo o djelatnosti koja podliježe porezu na dohodak, bilo da se tretira kao samostalna djelatnost trgovačkog putnika ili akvizitera.

Vještak je u istom kontekstu pojasnio i da se inozemne doznake mogu tretirati kao troškovi/rashodi te da ne podliježu porezu na dohodak, ukoliko se radi o, primjera radi, nabavci rezervnih dijelova, ali samo uz uvjet da fizička osoba ima registriranu djelatnost, a što je u konkretnom slučaju izostalo.

Istovremeno, sva spomenuta pitanja našla su se u fokusu unakrsnog ispitivanja odbrane - advokata prvooptuženog Nermina Mulalića i advokata drugo i trećeoptuženog Bakira Hećimovića, koji su instirali na pojašnjenju brojnih aspekata koji se tiču samog nalaza, relevantnih dokaza, te prirode i svrhe ino-doznaka, kao i obaveze plaćanja poreza.

Odgovarajući na brojna pitanja, od čega su neka bila hipotetičke naravi, vještak Delić se usprotivio tezi odbrane da je nalaz od 22. aprila, zapravo, dopuna ranijeg nalaza iz 2016. godine, navodeći da se radi o zasebnom nalazu u sklopu kojeg se referirao na određene relevantne informacije iz prethodnog nalaza.

Upravo je pitanje referiranja na raniji nalaz izvan konteksta koji je vještak pojasnio, odbrana opetovano koristila pri pokušaju osporavanja vještakovih zaključaka.

U nastavku pretresa advokat Mulalić je nagovjestio mogućnost zaključenja sporazuma s Tužiteljstvom, te u tom smislu zatražio određeno vrijeme kako bi se ta namjera, eventualno, operacionalizirala.

Sudu je predočeno i da je drugooptuženom u ovom predmetu Emiru Šariću, u međuvremenu,  isteklo važenje lične karte, uz pojašnjenje na koji način je moguće to administrativno pitanje razriješiti.          

Optužnica Hasiba Bjelića, vlasnika benzinske pumpe "Umax Group", i Emira Šarića, vlasnika studentskog hotela "Emiran", tereti da su, zastupajući kompanije "Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i kompaniju "Munster LTD" sa Sejšela, utajili porez te da su zajedno s trećeoptuženom Feridom Hasić oprali veći iznos novca.

Novo suđenje Bjeliću i drugima počelo je u martu, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju prvostepenu presudu i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.

U ranijem prvostepenom postupku Bjelić i Šarić su početkom jula 2018. godine osuđeni nepravomoćno na po 13 godina zatvora, dok je trećeoptuženoj Hasić izrečena zatvorska kazna u trajanju od tri godine.

Nastavak pretresa u ovom predmetu zakazan je za 3. juni.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu