Ekonomija     | 14.05.2019. 13:54 |

Šarović - Mitchell: Raditi na jačem povezivanju ekonomija BiH i UK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je danas s  britanskim komesarom za trgovinu za Evropu Andrew Mitchellom i ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Fieldom o većem povezivanju ekonomija dviju zemalja i brojnim potencijalima za ulaganje britanskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu.

Ističući da je Bosna i Hercegovina ostvarila rekordnu pokrivenost uvoza izvozom sa EU od 71 posto, Šarović je istakao važnost podrške Velike Britanije u dostizanju neophodnih evropskih standarda.

 - Mi sada nesmetano izvozimo u EU, što prije samo par godina nismo mogli ni zamisliti. Sada imamo ispunjene najviše standarde za svu hranu biljnog i životinskog porijekla, a s obzirom da nam je prihvaćen akcioni plan za crveno meso, očekujem da do kraja ove godine počnemo i sa izvozom ove, preostale vrste hrane, čime bi smo zaokružili ispunjenje zacrtanih ciljeva - istakao je Šarović.

Ispunjavanje evropskih standarda postignuto je i u oblasti energetike, gdje je udio obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji trenutno veći od evropskog prosjeka, rečeno je na sastanku.

Istaknut je zajednički stav da je potrebno što hitnije od strane entitetskih vlasti „odblokirati“ usvajanje Zakona o električnoj energiji  i gasu kako bi se uspostavilo organizovano tržište u BiH.

Mitchell je izrazio veliku zainteresovanost za ulaganje britanskih firmi  na tom  ali i na drugim poljima, ističući dosadašnje primjere dobre prakse ulaganja britanskih kompanija u BiH - navodi se u saopćenju iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sagovornici su se usaglasili da je suštinski važno da se kontinuitet saradnje dviju zemalja nastavi i u slučaju stvaranja nezavisne tržišne politike V. Britanije, po eventualnom izlasku iz članstva EU, te je istaknuta spremnost Bosne i Hercegovine da se saradnja nastavi i intenzivira i u mogućim, novim okolnostima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDPBiH osuđuje necivilizacijsko ponašanje Dodika prema novinarima

Šarović: Šansa za promjenu izbornog zakonodavstva najavljuje se bar i 'na mala vrata'

Šarović: Dodikova politika je opasna i bez bilo kakvog jasnog cilja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom