Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 13:43 |

Crnadak-Mitchell: Nastavak podrške UK reformskim procesima u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas sa komesarom za trgovinu za Evropu kraljice Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Andrewom Mitchellom.

U fokusu razgovora ministra Crnatka i komesara Mitchella bili su odnosi između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, aktuelna situacija i evropske integracije u BiH, regionalna saradnja te pitanja u vezi s Brexitom.

Ministar Crnadak je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih odnosa i saradnje između dviju zemalja te kontinuirane podrške Ujedinjenog Kraljevstva u reformskom procesu i ubrzanja EU integracija u Bosni i Hercegovini.

Izvijestio je komesara Mitchella o situaciji u BiH, procesu formiranja vlasti nakon Općih izbora održanih prošle godine kao i glavnim vanjskopolitičkim prioritetima BiH – evropskim integracijama i regionalnoj saradnji.

Izrazio je nadu da će se aktivnosti u vezi s formiranjem vlasti na svim nivoima uskoro okončati kako bi BiH mogla, nakon mišljenja Evropske komisije krajem ovog mjeseca, uskoro postati i zvanični kandidat za članstvo u EU. S tim u vezi, naglasio je da očekuje da BiH nastavi proces reformi, sa posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava te povratka povjerenja u institucije.

Komesar Mitchell je najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati reformske procese kao i evropske integracije u BiH te da će, unatoč Brexitu, njena prisutnost u BiH i regiji biti i dalje značajna. Naglasio je da je dokaz tome i udvostručena pomoć razvoju zapadnog Balkana koju je Ujedinjeno Kraljevstvo ponudilo tokom Samita o zapadnom Balkanu u Londonu u julu 2018. godine. Istakao je da izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU neće uticati na odnose između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva.

Na sastanku je zaključeno da bi u kontekstu Brexita, na bilateralnoj osnovi, dvije zemlje trebale ugovorno regulirati oblasti koje su bile uređene kroz multilateralne sporazume sa EU, posebno kada je riječ o partnerstvu i trgovini te izvršiti prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU/BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo