Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 10:46 |

Predavanje o osobama s invaliditetom i njihovom mjestu u zdravstvenom sustavu

FENA Saopćenje

LIVNO, 14. svibnja (FENA) - Predavanje na temu "Osoba s invaliditetom-gdje je moje mjesto u zdravstvenom sustavu" održano je u ponedjeljak u Livnu u organizaciji Udruge "Realitetna psihoterapija" iz BiH u suradnji s Europskim institutom za realitetnu terapiju.

Kako je za Fenu kazala voditeljica Udruge realitetne psihoterapije Ankica Baković, cilj ovoga predavanja bio je kroz interaktivno predavanje i vježbe pokušati osvijestiti značaj doživljaja osobe s invaliditetom u zdravstvenim ustanovama od strane zdravstvenih djelatnika i otvoriti pitanja na tu temu.

Veliki značaj u procesu predavanja pridan je, kaže Baković, temi potrebe, dodavši kako svi imaju iste potrebe, ali kako se jačina i mogućnosti zadovoljavanja tih potreba razlikuju od čovjeka do čovjeka.

Također na sva otvorena pitanja odgovorili su zajedno kroz vježbu, gdje je svatko za sebe imao priliku vidjeti kako su potrebe za svakoga iste.

"Naglasak je bio na percepciji same osobe s invaliditetom, onako kako ih vidimo tako se i ponašamo prema njima, često kao da su bespomoćni i kao da ne znamo što im treba i koju im uslugu ponuditi. Zbog ovakvih nerazumijevanja česte su poteškoće u komunikaciji i na takav način ni jedni ni drugi nisu zadovoljni", kazala je Baković.

Kroz vježbe koje su ponudili, ističe Baković, sudionici su mogli osvijestiti svoje ponašanje, percepciju i uvjerenja te su kroz određena dodatna pitanja koja su se, među ostalim, odnosila na poruke koje šalju pacijentima s invaliditetom kao i njihovo povjerenje u njih, završile s predavanjem.

"Na kraju su sudionici kroz samoprocjenu razumijevanja samog predavanja zaključili da im treba još ovakvih događaja kako bi imali priliku raditi na sebi i ponuditi kvalitetniju zdravstvenu uslugu", istakla je Baković.

Predavanje su održali praktikanti Europskog instituta za realitetnu terapiju Silvija Jurčević i Ljubica Krišto dok su tom stručnom usavršavanju nazočili liječnici, medicinske sestre i tehničari kao i zdravstveni suradnicima s prostora Hercegbosanske županije te predstavnici Udruga paraplegičara i oboljelih od dječje paralize HBŽ-a i Udruge "Bistrica" Livno.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Modna revija osoba s invaliditetom

Intermedijalna večer u Livnu, spoj poezije, slike i glazbe

Modna revija osoba s invaliditetom 'Mogu, znam, hoću'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo