Svijet     | 14.05.2019. 09:56 |

Trump i Orban potvrdili antimigracijska stajališta

FENA Internet

WASHINGTON, 14. maja (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump sastao se u ponedjeljak u Bijeloj kući s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Kako navodi AP,  i Trump i Orban su prihvatili antimigracijsku retoriku, a Orban se nada da će Trump taj stav moći da pretvori u formiranje globalne alijanse.

Orban je već govorio o alijansi za mađarski državni radio, podsjetivši da su Mađarska i SAD među rijetkim zemljama koje su se usprotivile Globalnom migracionom paktu Ujedinjenih naroda prošle godine.

'Dobro ste obavili posao i zajamčili sigurnost vaše zemlje', rekao je američki predsjednik svome gostu  na početku susreta u Ovalnom uredu.

'To je tvrdi, ali čovjek kojeg poštuju' svuda u Evropi, dodao je Trump.

 Orban je poznat po svojim euroskeptičnim stajalištima i kritici liberalnih demokratija.

Trump je dodao da je Viktor Orban 'očito pomalo kontroverzan poput mene, ali nije važno' i zatim se usredotočio na njihovo zajedničko stajalište, borbu protiv ilegalne imigracije.


'Učinili ste dobru stvar u vezi imigracije, mnogi to misle',  rekao   je Trump i dodao da su 'strašni' problemi s kojima je Evropa suočena nastali zbog drugačijih izbora od onoga mađarskog šefa vlade, u aluziji na njemačku kancelarku Angelu Merkel koja je otvorila granice migrantima 2015.

Bijela kuća je kazala kako su dvojica čelnika potvrdili svoju predanost NATO-u i demokratskim  sistemima vlasti. Također su razgovarali o tome kako najbolje povećati budnost protiv ilegalne globalne migracije i riješiti problem nepoštene trgovine i ulaganja u Kinu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Članovi Predsjedništva BiH primili Orbana: Ukupni odnosi dvaju zemalja bez otvorenih pitanja

Orban u četvrtak u službenoj posjeti BiH

Orban spreman 'marširati' do Brisela kako bi odbranio slobodu i suverenitet Mađarske

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta