Bosna i Hercegovina     | 14.05.2019. 09:28 |

Laboratoriji spremni usvojiti nove zahtjeve u standardizaciji

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. svibnja (FENA) - Petodnevni trening podrške laboratorijama i institutima u Bosni i Hercegovini za usvajanje zahtjeva definiranih u novoj verziji ISO 17025:2017 standarda počeo je u ponedjeljak u Federalnom agromediteranskom zavodu, priopćili su u utorak iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Na treningu će sudjelovati 43 predstavnika institucija i laboratorija iz cijele zemlje, uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta.

"Međunarodni sporazumi o akreditaciji pružaju okvir koji omogućuje da akreditirani certifikati budu prihvaćeni širom svijeta i to smanjuje rizik od odbijanja proizvoda od strane međunarodnih trgovinskih partnera i uklanja potrebu da se proizvodi ponovo ocjenjuju prilikom ulaska u svaku zemlju", kazali su organizatori.

Također navode kako akreditacija osigurava nezavisnu procjenu tijela za ocjenu usklađenosti u odnosu na priznate standarde te kako je Agencija za akreditaciju BiH (BATA) značajno unaprijedila prihvaćanje proizvoda i usluga preko nacionalnih granica, čime je stvorila okvir za podršku međunarodne trgovine uklanjanjem tehničkih prepreka.

"Da bi laboratorija bila akreditirana od strane BATA-e, ona mora ispunjavati propisane zahtjeve i implementirati ISO 17025 'Opći zahtjevi za kompetentnost ispitnih i kalibracijskih laboratorija', a ovo pitanje temelj je zahtjeva korisnika za edukacijama, posebno kada je u pitanju nova verzija certifikata", poručuju organizatori.

Svrha treninga je podrška akreditiranim laboratorijima i potencijalnim novim korisnicima u procesu akreditacije ISO 17025:2017, a s ciljem primjene novih specifikacijskih zahtjeva za osiguranje stručnosti za provođenje testova, uključujući i uzorkovanje.

"Sve akreditirane laboratorije (prehrambene, veterinarske i poljoprivredne laboratorije) morat će pokrenuti prelazak na ovu novu verziju do kraja 2020. godine. Da bi laboratorije uspješno i na vrijeme prešle na novi standard, koji ima značajne razlike u odnosu na prethodnu verziju, potrebna je tehnička pomoć za laboratorije", dodaju organizatori.

Da bi uspješno prošli akreditaciju novog ISO 17025: 2017 standarda koji provodi BATA, laboratorije moraju također provoditi interne revizije u planiranim intervalima kako bi njihova administracija dobila povratnu poruku o tome je li postojeći sustav zadovoljava sve zahtjeve, je li primjenjuju ove zahtjeve i je li se sistem učinkovito održava.

"Osoblje laboratorije bit će obučeno u primjeni postavljenih zahtjeva razjašnjavanjem značenja pojedinačnih zahtjeva ISO 17025, tako da se mogu adekvatno implementirati u dokumentaciju laboratorije, a sve to će se postići kombinacijom prezentacija, vježbi, praktična laboratorijska ISO 17025 standardna demonstracija i grupna rasprava", zaključuju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ukrajinski gradonačelnici na radionici u Mostaru

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije