Ekonomija     | 13.05.2019. 13:53 |

CIGRE BiH - Kinezi i Amerikanci na savjetovanju u Neumu

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - Konzorcij China Gezhouba Group Co Ltd. (CGGC - lider) i Guandong Electric Power Design Institute (GEDI) iz Kine, akteri u projektu izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, pozvani su da na 14. Savjetovanju bosanskohercegovačkih elektroenergetičara u Neumu prezentiraju ovaj projekt i odgovore na pitanja domaćih stručnjaka.  

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog  vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) Edhem Bičakčić izrazio je očekivanje da će poziv biti prihvaćen te zadovoljstvo što će na ovaj način biti razjašnjena brojna pitanja koja se postavljaju u vezi sa realizacijom najznačajnijeg investicionog poduhvata u elektroenergetici BiH u posljednjih nekoliko decenija.

Također je najavio da će na savjetovanju, čije je održavanje planirano za sredinu oktobra ove godine,  prvi put učestvovati u svijetu poznata američka kompanija General Electric u čijem se proizvodnom programu nalaze i generatori za elektrane, kao i druga potrebna oprema. General Electric će tokom savjetovanja imati svoj izložbeno-informativni štand te prezentirati niz novih tehničkih rješenja.

Iz Ureda Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE u Sarajevu za Fenu su kazali da je zaključen rok za slanje prijava stručnih referata koji će biti prezentirani u Neumu pred oko 500 domaćih i stranih  učesnika. Pojedinci i grupe autora su za 14. savjetovanje prijavili oko 150 referata iz 16 stručnih oblasti.

Odranije je poznato da će glavne teme savjetovanja biti -  projekcija razvoja energetskog sektora do 2050. godine; tranzicija ovog sektora od uglja do obnovljivih izvora; iskustva vjetroelektrane Mesihovina; berza i organizovano tržište energije te elektromobilnost i njen uticaj na razvoj elektroenergetskog sektora.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

CIGRE BiH formira sekciju za geotermalnu energiju

CIGRE BiH - U fokusu sistem trgovanja emisijom ugljičnog dioksida

CIGRE BiH - Pojednostaviti procedure za otvaranje punionica elektroautomobila

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu