Bosna i Hercegovina     | 13.05.2019. 12:23 |

Pidro: Granična policija nastoji biti dio rješavanja složenog problema

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - Granična policija čini sve da bude od koristi u rješavanju velikog problema, kazao je pripadnik te policije Naim Pidro na tematskj sjednici Predstavničkog doma Fedealnog parlamenta posvećenoj migrantskoj krizi a naročito teretu te krize koji u Federaciji BiH naročito pogađa Unsko-sanski kanton.

Pidro je naveo da se s toplijim godišnjim periodom očekuje intenziviranje ilegalnih migrantskih prelazaka na tzv. zapadnobalkanskoj ruti. Priliv migranata raste iz država takozanog visokog migracijskog rizika.

0d 1. aprila je uposleno novih 100 policijskih službenika u Graničnu policiju, a u toku je konkurs za osposobljavanje 130 polaznika čije bi školovanje trebalo početi u junu, kazao je također Pidro.

Graničnoj policiji pomažu i Direkcija za koordinaciju rada policijskih tijela te SIPA mada ne s velikim brojem službenika raspoređenih na granicama Bosne i Hercgovine prema Srbiji i Crnoj Gori, na punktovima: Trebinje, Foča, Višegrad, Zvornik i Bijeljina, na kojima se naročito očekuje migranstki pritisak.

Graničnoj policiji trenutno nedostaje još 358 službenika i ta institucija razumije težinu migrantske krize koja je pogodila posebno Unsko-sanski kanton, ali čini sve što dozvoljava zakon kako bi bila jedna od karika u rješavanju složenog problema, zaključio je pripadnik Granične policije BiH.

Tematska sjednica Predstavničkog doma je u toku.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Iako se bilježi stalni porast broja dolazaka, migranti se sve kraće zadržavaju u BiH

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Zastupnica u parlamenta Novog Zelanda podnijela ostavku nakon optužbi za krađu u trgovinama

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije