Bosna i Hercegovina     | 11.05.2019. 13:56 |

Zbog najavljenih padavina očekuje se porast vodostaja, posebno u USK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Zbog pojačanih padavina u narednih pet dana -  od 12. do 17. maja, očekuje se povećanje vodostaja na svim rijekama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, posebno na području Unsko-sanskog kantona (Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać), srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne sa mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama te je moguće i izlijevanje iz korita te plavljenje imovine i putne komunikacije.

S obzirom na karakter prognozirane pojave (kiša, otapanje snijega, zasićenost tla..itd), opasnost na izlijevanje iz korita se, prije svega, odnosi na:
- Sliv rijeke Une i Sane, glavni tokovi i pritoke (najugroženiji su gradovi Sanski Most,
Bosanska krupa i Bihać) i gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, posebno veće pritoke (kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča) i bujičarski vodotoci.

Kako je saopćeno iz Agencije za vodno područje rijeke (AVP) Save sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkog stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava. Ukoliko dođe do dostizanje mjerodavnog nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama Agencija će provesti sve mjere predviđene tim planom.

Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, AVP Sava nastavlja sa redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Iz te agencije sugeriraju stanovništvu i privrednim subjektima koji žive i rade uz rijeke povećan oprez, te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štete ukoliko dođe do plavljenja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Agencija za bankarstvo Federacije BiH upozorava na pojavu lažnih dokumenata

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu