Kultura     | 10.05.2019. 13:00 |

Predstavljena zbirka dječjih pjesama 'Nasmijano lice školske dice'

FENA Mario Loncar

LIVNO, 10. svibnja (FENA) - Zbirka dječjih pjesama "Nasmijano lice školske dice" predstavljena je u četvrtak u Pastoralnom centru u Livnu u organizaciji Matice hrvatske Livno.

Prva je to zbirka pjesama nastala u suradnji livanjskog ogranka Matice hrvatske i livanjskih osnovnih škola, izjavila je Feni predsjednica Matice hrvatske Livno Ana Papić i napomenula kako je nekoliko povoda za njezin nastanak.

Riječ je o 175. godišnjici postojanja Matice hrvatske, 140. obljetnici osnivanja ogranka u Livnu, a tu je i 1843. godina kada je hrvatski povjesničar i političar, dugogodišnji predsjednik Matice Ivan Kukuljević Sakcinski prvi progovorio na hrvatskome jeziku u Saboru Kraljevine Hrvatske i Slavonije u kojem se do tada službeno govorilo latinskim jezikom.

- Ogranak Matice hrvatske u Livnu u ožujku je obilježio i Dane hrvatskoga jezika te je u želji da se očuva lokalno narječje - ikavica, raspisao natječaj za najbolji literarni rad na ikavici. Nagrađene su najbolje kratke priče i pjesme na ikavici koje su sada okupljene u zbirku 'Nasmijano lice školske dice', a koja sadrži ukupno 16 pjesama učenika od 6. do 9. razreda livanjskih osnovnih škola -kazala je Papić.

Pjesme govore o livanjskom kraju, motivima života u livanjskom kraju, kako o prošlosti tako i u sadašnjosti, a učenici livanjskih škola i grafički su ukrasili zbirku.

- Na natječaj su pristigla 123 crteža. Budući da nisu svi crteži mogli stati u zbirku, odabrana su 24 rada, a ostali su prikazani na izložbi likovnih radova i projekciji tijekom predstavljanja knjige. Među likovnim radovima su i radovi učenika iz posebnoga razrednoga odjela - kazala je Papić.

Dodala je kako se svaki crtež sadržajno veže uz pjesme, čineći tako zaokruženu cjelinu pisanoga i likovnoga izraza

Program su vodili i zbirku predstavili učenici koji su za svoje pjesme bili nagrađeni na obilježavanju 28. godišnjice obnoviteljske skupštine Ogranka Matice hrvatske u Livnu.

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici OŠ "Fra Lovro Karaula", OŠ "Ivan Goran Kovačić" te Osnovne glazbene škole "Franjo Serafin Vilhar".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promovirana prva knjiga pjesama Ante Barišića 'Život nije trka, već putovanje'

Predstavljena zbirka pjesama 'Ljubav i smrt' - Tomislavgrad

Treperava svjetlost – 120 Napretkovih pjesnika u Mostaru

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana