Svijet     | 10.05.2019. 11:34 |

U Sjedinjenim Državama infekcije hepatitisa A povećane za 300 posto

FENA Internet

WASHINGTON, 10. maja (FENA) - Hepatitis A, kao i ospice, bolest je koja se može spriječiti vakcinom, ali posljednja istraživanja pokazala su da je broj oboljelih od ove bolesti kod odraslih u Sjedinjenim Američkim Državama porastao za čak 300 posto u posljednje dvije godine.

Istraživači iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti analizirali su broj slučajeva prijavljenih agenciji u periodu od 2013. do 2018. godine, putem Državnog sistema za nadzor bolesti.

Infekcije hepatitisa A povećale su se za 294 posto između 2016. i 2018., navodi se u studiji objavljenoj u četvrtak u sedmičnom izvještaju MMWR-a (Sedmični izvještaj o morbiditetu i mortalitetu - Morbidity and Mortality Weekly Report).

Ovu bolest jetre uzrokuje virus. Bol u želucu, nizak apetit, mučnina, umor i žutica najčešći su simptomi, koji se obično završavaju u roku od dva mjeseca, nakon čega se organizam oslobodi infekcije.

Visoko zarazni virus prenosi se konzumiranjem kontaminirane hrane, kroz bliske osobne i seksualne kontakte, ili kroz upotrebu droga.

Većina ljudi koji dobiju hepatitis A potpuno se oporave i nemaju trajno oštećenje jetre, ali u rijetkim slučajevima infekcija može uzrokovati prestanak rada jetre pa čak i smrt.

Povećan broj oboljelih evidentiran je u nekoliko država SAD-a od 2016. godine i ovi slučajevi povezani su s kontaminiranom hranom, seksualnim prijenosom među muškarcima koji imaju seksualne odnose s muškarcima, osobama koje koriste droge i među beskućnicima.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iznio je podatke da je od 2016. godine bilo 8.500 hospitalizacija i najmanje 140 smrtnih slučajeva širom SAD-a više nego što bi se očekivalo s hepatitisom A, javio je CNN.

U prošlosti su se pojave hepatitisa A javljale svakih 10 do 15 godina kod djece koja nisu pokazivala simptome bolesti, a djeca su sada redovno vakcinisana u dobi od jedne godine.

- Povećanje broja vakcinisanih osoba među ugroženim grupama infekcija hepatitisom A bi mogla biti zaustavljena i moglo bi se spriječiti buduće širenje - objasnili su autori.

Jedna doza vakcine protiv hepatitisa A pruža zaštitu u 95 posto slučajeva do 11 godina.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana