Svijet     | 09.05.2019. 20:30 |

SAD zaplijenio sjevernokorejski brod zbog kršenja sankcija

FENA Internet

WASHINGTON, 9. maja (FENA) - U neuobičajenoj akciji oduzimanja imovine, Ministarstvo pravosuđa SAD-a saopćilo je u četvrtak da je zaplijenilo veliko teretno plovilo koje pripada Sjevernoj Koreji, poznato pod imenom “Wise Honest”, za koje navodi da je prekršilo sankcije SAD-a i Ujedinjenih nacija nezakonitom otpremom uglja iz Sjeverne Koreje.

Brod, koji je u aprilu 2018. bio konfiskovan u Indoneziji od tamošnjih zvaničnika, sada je u posjedu SAD-a i ulazi u američke teritorijalne vode, rekao je zvaničnik Ministarstva pravde SAD-a.

Brod od 17.961 tonu, koji se, također, koristio za dopremu teške mašinerije u Sjevernu Koreju, jedan je od najvećih teretnih brodova u Sjevernoj Koreji.

Ovo je prvi slučaj da je SAD zaplijenio sjevernokorejski teretni brod zbog kršenja sankcija.

- Naša kancelarija otkrila je sheme kojima Sjeverna Koreja izvozi tone uglja u inostranstvo, krijući porijeklo broda. Sjeverna Koreja na taj način nije samo zaobilazila sankcije, već je i dopremala mašineriju u zemlju - rekao je američki advokat Geoffrey Berman.

Prema posmatračima Ujedinjenih nacija, „Wise Honest“ je u trenutku kada su ga preuzele vlasti Indonezije, prevozio 25.500 tona uglja, u procijenjenoj vrijednosti od oko tri miliona dolara.

- Brod koji je kršio sankcije sada je van upotrebe - rekao je John Demers, čelnik Odjela za nacionalnu sigurnost Ministarstva pravde SAD-a, prenosi Al Jazeera.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom