Ekonomija     | 09.05.2019. 20:23 |

Na lukavačkom sajmu 'List' 162 izlagača iz 11 zemalja Evrope (VIDEO)

FENA Saopćenje

LUKAVAC, 9. maja (FENA) - Međunarodni sajam turizma i ekologije "List", 17. po redu, otvoren je danas u Lukavcu, a za 162 izlagača iz 11 država Evrope organizirano je 8.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog izložbenog prostora.

Prvi dan, osim svečanog otvorenja, obilježio je Festival zdrave hrane i autohtonih jela sjeveroistočne Bosne "Bosanska sofra" te otvaranje Ureda turističke zajednice Općine Lukavac.

Lukavac će tri dana biti mjesto promocije turizma kao najbrže rastuće grane privrede i ekologije. Osim izlagačke komponente organizatori ovogodišnjeg sajma fokus su stavili na poslovne susrete izlagača i posjetilaca, diskusije i okrugle stolove.

Direktor sajma Izet Nuhanović navodi da je "List" dobro organiziran, a da to potvrđuje manjak smještajnih kapaciteta u Lukavcu i veliki broj posjetilaca.

Iako Lukavac slovi za jednu od najzagađenijih sredina, organiziranjem ovog sajma cilj je pokrenuti pozitivne ekološke promjene.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a Mirsad Gluhić smatra da će sajam promijeniti sliku Lukavca, s obzirom na to da sajmom prodefilira između deset i 20 hiljada ljudi.

- Svakako bez ekologije nema bržeg napretka turizma. Lukavac je u potpunosti ispoštovao sve kriterije i ja se nadam da će narednih godina biti turistička destinacija Tuzlanskog kantona - istakao je Gluhić.

Da je sajam dobar alat za promjenu percepcije o Lukavcu smatra i općinski načelnik Edin Delić.

- Stanje u gradu je loše, ali ima tu jako puno nesistematskog pristupa - rekao je Delić.

Razvoj turizma svakako zavisi od broja turista. Tome, osim cestovnog prevoza uveliko doprinosi i razvijen avio prevoz na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

- Cilj nam je da razvijemo i osnažimo turističke kapacitete i turističku infrastruktru. Vlada TK-a poklanja pažnju tome. Turistička zajednica i resorno ministarstvo posljednjih godina vrše značajna ulaganja - istakao je premijer TK-a Jakub Suljkanović.

Na razvoju turizma u Lukavcu radit će danas otvoreni općinski ured turističke zajednice koji će biti na raspolaganju turistima u Lukavcu tokom cijele godine.

Pogledajte http://fena.ba/video/2936

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1fkPElw6C9pMGYgc1jT48JoE-rs1MrfTZ?usp=sharing

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Turistička zajednica HNŽ-a na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu