Kultura     | 11.05.2019. 14:36 |

Dželić: Knjiga 'Rekla si da voliš jesen' satkana nitima od žudnje i ljutnje

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Bosanskohercegovački pisac Denis Dželić objavio je knjigu 'Rekla si da voliš jesen', mozaik poetsko proznih zapisa i pjesama, satkanu nitima od žudnje, ljutnje, čežnje, sumnje.

Autor za Fenu kaže da je ta knjiga nastala kao proizvod ljudske nemoći, bijesa, želje da se bude voljen, prepravljanje vlastite sudbine i života.

- Nije munja nešto najbrže na svijetu, niti misao. Najbrži je život koji projuri, da se čovjek iznenadi. Dok se okrene, starost je tu. Isteklo je vrijeme iz klepsidre života, kasno je za ispravke, za sve učinjene greške... Takav je život, to je hod po klizavoj ogradi mosta, kao pehlivan, balansirajući između i tamo i ovamo i ni tamo ni ovamo - navodi Dželić.

Apsurdno je, kaže pisac, biti tako blizu smrti, osjetiti da si mrtav i potom osjećati beskorisnost jer si preživio.

- Takav teret na duši nosi prognanik - romantik. Kad spadne teret i olakša samar, dođe bolest i život udari posljednji šamar. A ja, gladan ljubavi, života tad zasanjah sreću, zasanjah ljubav. I doživjeh da sam voljen, da me blagi dašak sreće obasja i ugazih u jesen života - kazao je Dželić o novoj knjizi. Ističe da je ta knjiga bila zapažena na Sajmu knjiga u aprilu ove godine u Sarajevu, gdje je i promovirana.   

Godinama je Denis Dželić dio porodice bh. pisaca koji iz dijaspore pohode Sarajevo i Sajam knjiga u tom gradu. Ističe da se, zahvaljujući Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, godišnje okupljaju bh. stvaraoci na štandu i prezentiraju radove.

Denis Dželić dosad je napisao 16 knjiga, devet je objavljeno, ostale čekaju bolje dane. Prvi roman je nazvao "Ptice iz fjordova", a pričao je o protjeranoj Banjoj Luci u kojoj je i on kockica. Uknjižio je i naslove "Paganski poeta", "Bajka za Unu", "Astralni letovi", "Katarina i pjesnik", "Pulsiranje ljubavi", te 'Muhiba legenda', knjigu u spomen na naše stare koji umiru u tuđini, kao i pripovijetke "Svijet kao predstava".

Denis Dželić porijeklom iz Banje Luke, od 1993. godine, živi u Danskoj. Za dobrovoljni rad u educiranju bh. djece u osnovnoj školi dobio je pohvalu danskog Ministarstva za izbjeglice, a četiri godine bio je aktivan i u organizaciji "Danska pomoć izbjeglicama". Djela su mu prevođena na više jezika.

O rodnom gradu piše i objavljuje i u "Banjalučkim žuborima", koje uređuje književnik Ismet Bekrić. Zavjetovao se, kaže, da njegova noga nikad više tamo neće kročiti. Nije ispunio obećanje, posjetio je Banju Luku. Mnogo je, kaže, ljepša u snovima. Ipak, često se u mislima vraća voljenom gradu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

'Svijet kao predstava'Denisa Dželića o traženju novog identiteta (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom