Svijet     | 09.05.2019. 14:11 |

Mogherini: Evropska budućnost Balkana je prioritet

FENA Internet

SIBIU, 9. maja (FENA) - Budućnost Balkana u Evropskoj uniji je i pitanje našeg ekonomskog prosperiteta, kao i sigurnosti regije i cijele Unije, poručila je šefica EU diplomatije Federica Mogherini.

Ona je dolazeći na samit Evropske unije u rumunskom gradu Sibiu pozvala lidere zemalja članica da kao prioritet razmotre pitanje budućnosti zapadnog Balkana u Uniji, prenosi Al Jazeera.

"Vjerujem da lideri i danas i u budućim godinama moraju razmotriti budućnost Balkana u EU kao prioritet. To je i pitanje našeg ekonomskog prosperiteta kao i sigurnosti regije i cijele Unije", poručila je Mogherini.

Ona je na samit EU 27 u rumunski Sibiu, koji je posvećen budućnosti Unije, stigla iz Tirane, gdje se sastala s liderima zapadnog Balkana.

"Za mene je posebna poruka ta da proces eurointegracija ima visok nivo podrške u zemljama zapadnog Balkana", ocijenila je Mogherini.

Dodala je i kako je vrlo važno da se evropski lideri i zemlje članica upravo na Dan Evrope okupe i pokažu jedinstvo i odlučnost da očuvaju i dalje grade EU projekt.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Michel traži oprez prema pomjeranju roka za provedbu plana oporavka EU

Norveška bi trebala ubrzati usvajanje pravila i propisa EU

Čelnici EU pozvat će na samitu u ovoj sedmici na odlučnu akciju na konkurentnosti i čelništvu bloka

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!