Bosna i Hercegovina     | 09.05.2019. 12:55 |

Verveer: Važnost sudjelovanja žena u međunarodnim vojnim misijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. svibnja (FENA) - Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sa suradnicima danas je u radni posjet primila specijalnu predstavnicu predsjedatelja Organizacije za europsku sigurnost i suradnju veleposlanicu Melanne Verveer sa suradnicima.

U razgovoru su istaknuti koraci koje Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH čine na polju rodne ravopravnosti i zastupljenosti žena u vojsci, posebno u pogledu primjene Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 u BiH.

Pendeš je naglasila da po tom pitanju MO i OSBiH prednjače u odnosu na ostale zemlje u regiji te da su spremne svojim iskustvom pomoći zemljama u susjedstvu. OSBiH su prve imenovale kontakt osobe za pitanja rodne ravnopravnosti u svojim zapovjedništvima i postrojbama do razine bojne, kao i pravilnike potrebne za uspostavljanje standardnih operativnih procedura u provedbi rodne ravnopravnosti. MO i OSBiH imaju 14 certificiranih instruktora za rodnu ravnopravnost, a u zaštiti prava žena ministrica je posebno pohvalila ulogu Generalnog inspektorata MOBiH.

Verveer je posebno istaknula važnost sudjelovanja žena u međunarodnim vojnim misijama. Pendeš je potsjetila da je po tom pitanju načelnik Zajedničkog stožera OSBiH general pukovnik Senad Mašović prošloga mjeseca bio domaćin međunarodnog skupa na temu „Doprinos žena mirovnim misijama“. Naglasila je da je zastupljenost žena u OSBiH sada oko sedam posto te da je u stalnom porastu. Nakon posljednjeg javnog poziva za prijam u OSBiH u činu časnika, od ukupnog broja odabranih kadnidata 24 posto su žene.

Susretu su nazočili i tajnik MOBiH Muhamed Smajić, kao i veleposlanik Republike Slovačke u BiH Nj.E. Martin Kačo, priopćeno je iz MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Špirić optužio Bošnjake da nisu za unutrašnji dijalog o krizi u BiH

Pendeš na ministarskom sastanku članica Američko-jadranske povelje u Tirani

Pendeš na sastanku ministara odbrane članica Američko-jadranske povelje u Tirani

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'